La direcció de la Fundació Althaia de Manresa va reaccionar, aquest dimecres, amb cautela davant el pla de xoc presentat pel conseller de Salut, Boi Ruiz. D'una banda, va dir que "mantindrem una actitud de responsabilitat i constructiva" i, de l'altra, es va mostrar preocupada per les repercussions en els usuaris. Preocupació que van compartir els presidents dels comitès d'empresa i del sindicat amb qui va parlar Regió7. Per part seva, el president de la delegació al Bages del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, el doctor Pere Bonet, va demanar "defugir alarmismes", amb el benentès que "es mantinguin les prestacions sanitàries prioritàries".

La gerència d'Althaia va passar per alt si la preocupen o no les retallades del 60% en les inversions, tenint en compte que a l'Hospital Sant Joan de Déu hi ha pendent una segona fase d'obres. En general, quant al pla de xoc, va destacar que la fundació, "en la condició de proveïdora de la sanitat pública, mantindrem una actitud de responsabilitat i constructiva davant el pla d'acció que ha presentat el departament de Salut"; que "les mesures que s'han anunciat són importants, però a partir de l'acord, la complicitat i l'actitud positiva de tots els qui formem la Fundació Althaia haurem d'aconseguir la menor repercussió de cara els usuaris" i que "la nostra institució està a l'expectativa de conèixer els detalls de les diferents línies que configuren el pla de xoc que haurà de servir per preservar la sostenibilitat del sistema sanitari públic".

El doctor Bonet va destacar que les mesures "s'emmarquen dins de tot un pla per adequar l'administració a una situació econòmica adversa i a un finançament de la sanitat que ha pujat els darrers anys el 76,5%". Per a ell, per tant, aquest pla de xoc és lògic, sense perdre mai de vista que "per al Col·legi de Metges la nostra raó de ser és treballar amb dignitat" per oferir la millor atenció possible i que, per tant, "allò que sigui primordial per oferir aquesta atenció s'ha de mantenir". És del parer que, a partir d'ara, caldrà un intens diàleg entre els sindicats, corporacions i professionals per "treure el millor de nosaltres mateixos". En resum: és hora de fer de la necessitat virtut. De totes maneres, Bonet va avisar que "si d'aquí a un any i mig estem igual potser ens ho haurem de fer mirar". Referent a la segona fase d'ampliació de Sant Joan de Déu, va informar que "entenc, pel que sé, que entrava en el 40% adjudicat", és a dir, en les inversions que no es tocaran.

Els presidents dels comitès d'empresa de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa (Martín Cano) i de la Clínica Sant Josep (Francisco Pareja), així com l'enllaç del sindicat CCOO a Althaia (Cristina Cruz), van fer una valoració negativa de les mesures anunciades pel conseller de Salut. Tant Cano com Pareja van respirar pel fet que la retallada no torni a repercutir en els salaris dels treballadors, però van lamentar que aquesta vegada toqui el rebre als usuaris.

Per a Cruz, les mesures previstes "minven d'una manera important l'assistència que estàvem donant", referint-se al potencial augment de les llistes d'espera, la qual cosa creu que afavorirà que "la gent que pugui vagi a una mútua privada perquè ens estem carregant un sistema sanitari públic, universal i equitatiu per a tothom". Tot i que les mesures no parlin ni de rebaixes salarials ni d'acomiadaments (sí que en parla en l'àmbit de l'estructura administrativa), va afirmar que "no cobriran les baixes, la qual cosa comportarà un aprimament de la plantilla. Si una planta necessita dues infermeres i auxiliars i una està de baixa, no la cobriran, cosa que ja està passant". També va esmentar que s'estan externalitzant serveis com el de neteja, documentació i "ara han començat amb el de manteniment. S'estalvien diners agafant una empresa que cobra menys per fer més hores, i això repercuteix en la qualitat".

A priori, no patia perquè no es tiri endavant la segona fase d'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu, entre altres raons perquè la partida econòmica "es va aprovar abans que entrés el nou govern".