Avinyó ha posat en marxa la que fins ara és la caldera de biomassa més gran de la comarca. Una instal·lació que produeix 500 kw d'energia per a calefacció mitjançant la combustió d'estella d'origen forestal per alimentar alhora tres equipaments municipals: el poliesportiu, l'escola Barnola i, quan s'obri, la llar d'infants.

Es tracta d'un sistema que, segons les estimacions que ha fet el consistori mateix, es traduirà en una reducció del 50% -uns 14.000 euros anuals- en costos de combustible i manteniment (fins ara s'utilitzava gasoil). El projecte, a més, s'ha materialitzat amb un segon objectiu, a banda del de l'estalvi econòmic, el d'obtenir-ne un rendiment ambiental. Aquesta caldera s'alimentarà exclusivament d'estella provinent de massa forestal i l'objectiu és que prosperi la constitució d'una federació de propietaris d'Avinyó i dels municipis del seu entorn, de manera que la major part del combustible provingui de la neteja de boscos d'aquesta àrea.

Pel consum que ja està fent la caldera s'estima que s'hi cremaran unes 180 tones anuals d'estella, que equival a la neteja d'unes 12 hectàrees de bosc cada any. És a dir, unes dues vegades la superfície total del camp del Barça, que és de 5,5 hectàrees.

La instal·lació que s'ha posat en marxa a Avinyó consta d'una sitja per emmagatzemar-hi l'estella ja assecada amb una capacitat de 87,5 metres cúbics. Al costat, i en un nivell semisoterrat, s'hi ha construït la sala de calderes on es crema l'estella que arriba en continuïtat des de la sitja. D'aquesta caldera surten dos ramals de canonades soterrades per on circularà l'aigua calenta; l'una que arriba primer a a la futura guarderia i continua cap a l'escola d'educació infantil i primària Barnola, i l'altra que se'n va fins a arribar al pavelló. El funcionament de tota la instal·lació es pot controlar en temps real des d'un ordinador i disposa d'un sistema d'alerta d'incidències.

La instal·lació de biomassa ha comportat una inversió de 240.000 euros que s'ha cobert amb els fons del darrer pla anticrisi del govern Zapatero. L'alcalde d'Avinyó, Josep Balasch, destaca que una de les claus del projecte perquè sigui rendible és que pavelló, escola i guarderia es troben concentrats en una mateixa zona, molt a prop entre ells. El conjunt d'instal·lacions s'ha ubicat a tocar de les piscines, a la vora de l'àrea on hi ha els tres equipaments.