L'Ajuntament de Calders ha aconseguit deixar finalment inoperativa una antena de telefonia mòbil instal·lada a la urbanització de la Guàrdia l'any 1999, i que va motivar primer un litigi veïnal i, posteriorment, un llarg estira-i-arronsa entre el consistori i les empreses explotadores.

La torre clausurada per l'Ajuntament calderí ja no emet senyal i l'administració local demanarà a l'actual gestora, France Telecom, que la desballesti i la retiri del parc del Grau, on ha estat durant més de 10 anys.

De fet, aquesta antena ja va ser desmuntada i instal·lada de nou l'any 2002, en tot just un termini d'un mes, en compliment d'una sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya motivada per un contenciós administratiu interposat pels veïns de la Guàrdia. Els veïns reclamaven que la instal·lació se situés en un lloc allunyat d'habitatges, tot i que en el contenciós que van presentar fa deu anys es van basar en el fet hi havia hagut deficiències en els tràmits administratius i principalment en la concessió de llicències. Tot i així, l'Ajuntament d'aquell moment va permetre la recol·locació de l'antena, basant-se en un informe posterior a la sentència, perquè entenia que si s'hi negava, l'empresa -en aquell moment Retevisión- hauria pogut emprendre accions contra el consistori.

La instal·lació ha continuat emetent senyal durant tot aquest temps, fins que ara France Telecom -actual propietària- ha atès els requeriments del consistori perquè la deixi fora de servei.

De fet, segons ha informat el consistori calderí, feia més d'un any i mig que l'antena "funcionava sense llicència d'activitats i ocupant il·legalment terreny públic" al parc del Grau, "després que no hagués fet cas als múltiples i continuats requeriments que l'Ajuntament li havia fet perquè en cessés immediatament l'activitat". Les mateixes fonts han assegurat que al llarg dels últims anys s'han plantejat propostes alternatives "per donar noves opcions d'emplaçament" i que s'han imposat tres sancions econòmiques.

La primera empresa que va instal·lar l'antena va signar amb l'Ajuntament d'aleshores un contacte de lloguer per a deu anys.

Posteriorment, amb el canvi d'equip de govern, el consistori va intentar arribar, sense èxit, a un acord de rescissió anticipada d'aquell contracte.

Davant d'aquella situació, l'Ajuntament aleshores va notificar a Amena la voluntat de respectar però no de renovar el contracte de lloguer una vegada finalitzés i va instar l'empresa Amena a cercar un nou emplaçament. Segons fonts del consistori local, des de l'any 2006 s'han notificat en "múltiples ocasions" acords de Juntes de Govern i del ple municipal en què s'expressava aquesta voluntat de no renovar el contracte. El termini formal per al cessament de l'activitat es complia el 9 d'octubre del 2009, però fins aquell moment, segons les mateixes fonts, l'empresa arrendatària "no havia fet cap tipus de comunicació o actuació" per complir el requeriment.

Tot i així, l'Ajuntament de Calders va atorgar per unanimitat una nova pròrroga de 3 mesos per tal que l'empresa busqués un nou emplaçament. Aquest termini màxim i improrrogable va finalitzar el dia 9 de gener del 2010, però France-Telecom "continuava sense dur a terme cap tipus d'actuació, comunicació o manifesta voluntat d'executar la paralització de l'activitat en estar funcionant sense llicència".

Atesa aquesta situació, l'Ajuntament va arribar a diversos acords, entre els quals el de la sanció administrativa.