Els resultats electorals de la nit del 22-M van donar un resultat que es podria qualificar d'inesperat a Artés. Convergència i Unió (CiU), que hi ha governat durant la legislatura amb majoria absoluta, va veure diumenge passat com la irrupció de la CUP al municipi li feia perdre tres regidors respecte als resultats que la federació nacionalista va obtenir el 2007.

Tot i que és difícil establir una relació directa, el fet que el Grup Unitari d'Artés (GUA, vinculat a ERC) i el Progrés per Artés (PPA, vinculat al PSC) hagin repetit els resultats de fa quatre anys, sumat al fet que els 568 vots que ha perdut CiU en aquests comicis són pràcticament els mateixos que ha atrapat la Candidatura d'Unitat Popular (CUP, 554 vots), deixa entreveure que l'entrada del grup assembleari ha fet bastant mal a CiU. De fet, la CUP ha aconseguit el rècord de situar-se com a segona força al municipi en les primeres municipals a les quals es presentava.

Els resultats electorals deixen un mapa amb diferents possibilitats. CiU, que va aconseguir cinc regidors, a dos de la majoria, necessita el suport d'un dels altres tres partits per formar govern, ja que un possible pacte d'esquerres entre el GUA, la CUP i el PPA podria deixar la federació nacionalista com a única força a l'oposició. També seria possible que cap dels quatre partits no es posés d'acord entre ells, la qual cosa permetria a CiU governar en minoria a l'Ajuntament d'Artés.

CiU mou fitxa

Amb un panorama postelectoral més que obert, la federació nacionalista ha començat a moure fitxa i ha iniciat les rondes de contactes amb els altres grups. Roger Genescà, cap de llista de CiU, va explicar ahir que ja han fet saber als altres grups la voluntat de parlar "amb tots". Les reunions "es concretaran la propera setmana", va dir el candidat de CiU.

Genescà va argumentar l'aposta per un govern que tingui Convergència i Unió com a partit principal a Artés: "som la força més votada, els que tenim més regidors, i creiem que s'hauria de respectar aquesta voluntat en l'elecció del nou alcalde i en la nova configuració" de l'Ajuntament. Genescà, però, es va mostrar realista: "hem fet saber la nostra posició, però sabem quina és la realitat i sabem que es pot donar la suma dels altres partits".

El tripartit no es mou

Quan ja han passat cinc dies des que es van saber els resultats, els tres grups d'esquerres no s'han posat en contacte per negociar la possibilitat d'un pacte entre la CUP, el GUA i el PPA. Tots tres han deixat la porta oberta tant a un possible acord amb CiU com a un tripartit, que seria inèdit a Artés.

GUA i PPA ja tenen experiència de pactes. En la legislatura 2003-2007 el cap de llista del Grup Unitari d'Artés, Josep Candàliga, va ser alcalde gràcies a la coalició que va formar amb Progrés Municipal, que ja tenia Maria Àngels Crusellas com a cap de llista. En aquell moment, l'acord va fer que CiU, que havia estat la força més votada, quedés a l'oposició.

Tot i que a primera vista podria semblar que la història es repeteix, l'entrada de la CUP, que s'ha situat com a segona força, ha fet que tant Candàliga com Crusellas restin a l'espera. De fet, el PPA tenia previst reunir-se ahir per mirar de posar en comú les opcions que hi ha sobre la taula.

En la mateixa línia van anar les paraules de Josep Candàliga: "som la tercera força, per tant, crec que són CiU i la CUP els que han de moure fitxa. Són ells els que han de tirar el carro i dir què volen fer". El líder del GUA no va fer escarafalls a un possible govern amb la federació nacionalista: "CiU sempre ha estat el nostre rival, però no hem descarat res, perquè estem a l'espera". Candàliga va deixar entreveure que la configuració del ple pot anar per llarg a Artés quan va afirmar que totes les majories que es poden donar "són molt complicades", tot i que no impossibles: "se n'ha de parlar".

La CUP marca el seu estil

Pel que fa a la CUP, Ernest Clotet va explicar ahir que no descarten "res" i que es reuniran amb tothom. Tot i això, Clotet va assegurar que la formació es regirà al seu programa i a la seva manera de fer i de tractar els temes: "si ens hem de quedar a l'oposició perquè ningú no accepta les nostres idees, doncs ens hi quedem. I si hem de governar amb algun altre partit, ho farem. Però com fer-ho és molt important per a nosaltres. Com a partit treballem de manera més horitzontal, més assembleària, i això ho posarem sobre la taula".