"Jo ja ho deia", podrà dir l'autor de la novel·la L'infern d'alabastre, Jordi Santasusagna, que en el seu text literari presentat aquest mateix any descriu una suposada nit electoral de l'any 2007 en què es dóna el mateix resultat que va tenir lloc diumenge passat a Cardona: un tomb radical en la relació de forces del ple de Cardona que atorga a Esquerra 6 dels 13 regidors i deixa la formació que havia governant a pler en els darrers mandats, CiU, ocupant només 5 cadires. El PSC queda en tercera posició.

"És molt fort", exclamava anit Ferran Estruch, el guanyador real de les eleccions a Cardona i que es perfila com a proper alcalde.

El resultat és clavat i algunes de les claus que poden explicar l'èxit republicà i la derrota convergent també s'han donat tal com de manera premonitòria havia escrit Santasusagna. L'autor va assegurar ahir a aquest diari que L'infern d'alabastre és una novel·la concebuda molt abans de poder intuir que a Cardona hi podria haver un canvi. Els fets relatats es remunten al 2007 i Santasusagna assegura que les pàgines que descriuen la nit electoral a Cardona (la tercera part d'un preàmbul que situa la temporalitat del relat) són del 2009. "Fa un parell d'anys no hauria dit mai que hi pogués haver el resultat de diumenge".

Santasusagna admet que és amic del candidat d'ERC, Ferran Estruch, i que té bona relació amb el col·lectiu que l'envolta, però assegura que "vaig escriure el text mirant de trencar la realitat, perquè el lector no hi veiés paral·lelismes". En el moment d'escriure la novel·la, la relació de forces al ple de l'Ajuntament de Cardona era de 7 regidors per a CiU, 4 per al PSC i 2 per a ERC.

Aquesta coincidència ha fet que Santasugna rebi trucades i comentaris pràcticament cada dia. "M'ho comenta molta gent", explica l'autor encara incrèdul pel fet que el seu resultat de ficció hagi estat el que s'ha donat ara en la vida real. A la novel·la hi ha altres coincidències (que no vol destapar perquè descobreixen el final del llibre) i adverteix que la propera novel·la, que "ara es troba en una fase molt incipient", té lloc en bona part a Manresa. "Que es prepari l'alcalde de Manresa", comenta bromejant sobre la coincidència del seu primer relat novel·lat.

De fet, el text novel·lat té més coincidència que el resultat, ja que el grup que guanya a Cardona en la ficció és una unió de forces d'esquerra, de persones vinculades al món associatiu. Ferran Estruch, que és militant d'ERC, ha liderat un projecte que pot tenir certes similituds, que s'ha gestat en el darrer mig any, que ha partit d'un procés de participació i que ha incorporat independents en una candidatura que el líder republicà definia de "transversal, plural i diversa". A la novel·la es parla del nou grup Acció Cardonina, que liderava, com en la realitat, el cap d'ERC.

El relat també diu en un moment que l'alcalde convergent s'havia deixat portar per "una certa prepotència", un retret que ara també pesa en la situació real, però que "quan vaig escriureu-ho no ho pensava", assegura l'autor.

La broma havia començat abans de les eleccions, com una il·lusió per als propulsors del canvi. Al principi, Santasusagna no creia que hi pogués haver el tomb i Estruch assegura que no s'ha llegit tota la novel·la. Santasusagna va veure que el canvi era possible quan a la primavera va comprovar que hi havia molta gent als actes d'Esquerra. Espera que la coincidència li serveixi per guanyar vendes. La setmana que ve es presenta a Manresa.