CiU tornarà a liderar el govern de Sallent en el proper mandat, gràcies a un acord amb el PSC. La coalició permetrà una majoria estable amb set dels tretze regidors del consistori, i donarà l'alcaldia al convergent David Saldoni, que pren el relleu de l'històric Jordi Moltó.

El PSC, que tenia la clau de la governabilitat al poble malgrat haver obtingut només dos representants a les eleccions del 22 de maig, va decidir dimarts al vespre "per una àmplia majoria" de l'agrupació donar suport als cinc regidors de CiU, segons va explicar ahir la seva candidata, Rosa Argelaguet. D'aquesta manera, la sociovergència s'ha imposat finalment a l'opció que també hi havia sobre la taula d'un pacte de progrés a quatre bandes liderat per ERC, amb el PSC, la CUP i ICV-EUiA.

Argelaguet diu que "la decisió no ha estat gens fàcil", però la balança s'ha acabat decantant per CiU entenent que "un quadripartit hauria costat més de governar". D'altra banda, tenint en compte la coincidència programàtica entre forces, el PSC va considerar "que el més just era donar suport a la llista més votada", diu Argelaguet, i admet que aquesta via "també ens pot facilitar l'obtenció d'ajuts i subvencions, perquè la Generalitat i la Diputació són en mans de CiU".

Per la seva banda, David Saldoni també veu en la sociovergència "la millor opció per aconseguir un govern sòlid", considerant que té més possibilitats d'estabilitat perquè si bé "un pacte de tots contra CiU hauria sumat un regidor més, la fortalesa no està només en el nombre". En aquest sentit, CiU pren el compromís "d'anar tots a l'una i de no fer un govern de cinc més dos, sinó de set" i, alhora, "estenem la mà per sumar, col·laborar i parlar de tot amb tothom", malgrat que formalment el pacte sigui només entre dos.

D'altra banda, l'acord entre CiU i PSC estableix com a condició prèvia una presa de decisions compartida, de manera "que es discuteixi en junta de govern tot allò que l'alcalde podria decidir tot sol", explica Argelaguet. Saldoni va corroborar ahir la voluntat de dur a terme "un treball en equip" i d'actuar "amb una complicitat total", i en aquest sentit va assegurar que "donaré compte a la junta de govern de totes les visites que tingui com a alcalde, a banda del que ja se m'exigeix jurídicament". Així mateix, el pacte estableix "un pressupost en base zero", per la qual cosa "no hi haurà opció de reconeixement de crèdit" per a cap regidoria més enllà de l'assignació que s'estipuli en el pressupost anual, segons Argelaguet, "tenint en compte la situació econòmica actual".

CiU i PSC ja havien governat en coalició a l'Ajuntament de Sallent entre el 1987 i el 1991, i els quatre anys següents s'hi va afegir ERC. Des d'aleshores, però ja sense el PSC, CiU s'ha mantingut al capdavant del consistori sallentí tret del període 2003-2007, en què un pacte progressista va deixar els convergents a l'oposició. Aquests últims quatre anys CiU ha governat en minoria, tot i disposar del suport extern del PSC.