Un veí de Cardona que treballi en una empresa ubicada en alguns dels polígons de Sant Fruitós té una despesa mitjana d'uns 250 euros el mes en desplaçaments si fa el trajecte en vehicle privat i en solitari.

La xifra es desprèn de la taula que ha elaborat i editat el Consell Comarcal amb el propòsit de posar en evidència el sobrecost que suposa l'ús del cotxe particular per anar a la feina des de diferents punts del Bages.

El propòsit és, precisament, fomentar el contrari: que els treballadors que es desplacen diàriament als polígons industrials de la comarca optin per transports alternatius que redueixin la despesa particular per aquest concepte i que, de retruc, contribueixin a disminuir altres aspectes, com ara la contaminació atmosfèrica.

Perquè l'usuari es faci una idea del que suposa aquest cost de desplaçament, el Consell Comarcal -conjuntament amb sindicats i entitats que participen en un programa de millora de la mobilitat anomenat Travel Plan Plus- ha confeccionat un tríptic amb una taula (que reproduïm) que recull 162 càlculs de costos de desplaçament amb cotxe. Aquests càlculs estan fets prenent com a punt d'origen dels trajectes 16 dels principals municipis del Bages, a més a més de Berga i Barcelona, i com a punt de destinació 9 polígons del centre de la comarca de les poblacions de Sant Fruitós i Santpedor.

Benzina i desgast

Per elaborar aquesta taula no només s'ha tingut en compte la despesa que suposa cada desplaçament en carburant, sinó també el que implica de desgast de vehicle. Així doncs, el càlcul inclou conceptes com el preu del litre d'oli lubricant, el de la mà d'obra per canvi d'oli, el preu i una durada estimada del joc de 4 pneumàtics, l'assegurança del vehicle i l'impost municipal.

S'han comptabilitzat dos desplaçaments diaris -un d'anada i un de tornada de la feina- i no s'han tingut en compte ni peatges ni costos d'aparcament. Les xifres resultants s'han obtingut fent una mitjana dels 10 cotxes més venuts a Espanya els últims 3 anys amb preus de referència (combustible, mà d'obra...) de l'abril del 2011.

El cas de Cardona és, pel fet de ser situat en un extrem de la comarca, un dels que mostren un nivell de despesa més elevat, i si es trasllada a una persona que visqui a Berga, aquest preu s'enfila fins a més de 300 euros mensuals, i pot arribar gairebé a 500 si el treballador resideix a Barcelona.

De la bici al cotxe compartit

La taula de càlculs de despesa de desplaçaments forma part d'uns tríptics informatius per als treballadors de diferents polígons del Bages. És previst que se'n facin arribar uns 2.000 als treballadors dels polígons de Santpedor i Sant Fruitós, i 4.000 més a la resta de la comarca.

Per poder reduir aquestes xifres, el mateix tríptic informatiu dóna alguns consells, com compartir el cotxe amb altres persones per repartir la despesa i disminuir el nombre de vehicles que fan un mateix trajecte -es poden consultar webs com compartir.org, viajamosjuntos.comamovens.com-, utilitzar el bus d'empresa en el cas que el polígon disposi d'aquest servei o, fins i tot, fer els desplaçaments a peu o en bicicleta si és possible, i fer servir el transport públic si hi ha alguna línia en servei.