Un refugi per retornar l´alegria als cavalls maltractats

Fonollosa té un dels quatre únics refugis per recuperar física i emocionalment aquest tipus d'animals

 07:54  
La Leonor acaricia un dels últims cavalls que han arribat al refugi del Molí de Fals, visiblement prim. En tres mesos, assegura, estarà recuperat
La Leonor acaricia un dels últims cavalls que han arribat al refugi del Molí de Fals, visiblement prim. En tres mesos, assegura, estarà recuperat carmina oliveras
 NOTÍCIES RELACIONADES

Les protectores d'animals s'associen ràpidament amb gossos i gats, tot i que en els últims anys també n'han aparegut de rèptils i d'animals exòtics. El que no és tan habitual, però, és topar amb un refugi de cavalls. A Fonollosa existeix una associació que els recull per recuperar-los físicament i emocionalment. Al capdavant hi ha una barcelonina que va canviar les tardes al Club de Polo de la ciutat comtal pels boscos de Fals amb l'objectiu de retornar-los la vida

CARMINA OLIVERAS Tres cotorres, quatre conills, un colom, quinze rates de bosc, dos ànecs, una vaca, dues cabres, dues ovelles, un porc vietnamita, dos rucs, gallines, galls, gats i 31 gossos. "I això que és una protectora de cavalls!", diu somrient Leonor Díaz de Liaño, responsable de l'Asociación en Defensa de los Équidos (ADE), ubicada des de fa més d'una dècada a l'antic Molí de Fals, a Fonollosa.

Sovint, quan es pensa en una protectora, la primera imatge que es dibuixa al cap és la d'un gos. Però què passa quan l'animal és un cavall, vell o ferit, que ja no serveix per a la competició? La raó ens portaria a pensar que el propietari, que l'ha cuidat i l'ha explotat, es preocuparà de donar-li una mort digna, però, com explica Díaz de Liaño, "això no sempre és així".

Aquesta és una de les raons per les quals la barcelonina Leonor va canviar el Club de Polo de Barcelona, on tenia cinc cavalls, per les boscoses i dures terres de Fonollosa. Va comprar l'antic Molí de Fals i va embarcar el seu marit i el seu fill en el que era el seu somni: crear un lloc per als seus cavalls. Des d'aleshores, han passat per la finca 370 cavalls. Ara, n'hi tenen 23 repartits en el que es podria anomenar categories: els fixos (és a dir, els vells, coixos o malalts crònics que "ja no es mouran d'aquí") i els que es poden recuperar i adoptar.
Quan es posen els peus al refugi, una de les coses que més criden l'atenció és la quantitat i varietat d'animals i el fet que conviuen en una perfecta harmonia. Els gossos segueixen la Leonor allà on va, el porc vietnamita -que fa uns cent quilos- es barreja entre el grup com un més. Les cabres, assegura, són les més entremaliades. Encara no s'ha girat i ja estan pendents de si s'ha deixat alguna porta oberta per "fer de les seves".

Es nota que ara, allà, hi estan bé. Però, d'on han sortit? "Tots han estat rescatats d'una vida de penúries. Han arribat a aquí perquè algú es va desfer d'ells, estaven abandonats o els estaven maltractant i els vam haver de rescatar", explica la responsable. Però, si és un refugi de cavalls, què hi fa tanta varietat d'animals? "No sé dir que no, em costa molt tancar la porta a un animal que està malament", continua. De fet, assegura, "a vegades me'ls deixen a fora o me'ls llancen per la tanca", un fet que sobretot passa amb els gossos.

Els últims animals que han arribat són quatre cavalls, ara molt prims, "que eren d'un senyor que els estava deixant morir. Manca de diners o manca de vergonya?".

Bages - el temps

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Necrològiques                 Altimia

 
Més necrològiques >>
Bages Oci
Guia Comercial
Berguedà Transport

Rànquing

Millor piscina del Bages

La millor piscina del Bages

Vota en positiu i en negatiu per la millor piscina del Bages.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema