La tensió generada per mossèn David de Vargas a Sant Vicenç de Castellet s'ha mantingut fins al darrer dia. En començar la jornada d'ahir, veïns del municipi consultats per Regió 7, partidaris i contraris al capellà, continuaven defensant les seves opinions sobre l'actuació que ha tingut el polèmic mossèn en els cinc anys que ha estat rector del poble. Pocs d'ells, però, en començar el dia esperaven que acabés de la manera com ho va fer: amb l'anunci que De Vargas era cessat i abandonava el municipi permanentment.

Al carrer de Creixell, una família reconeixia que De Vargas havia aconseguit "separar el poble". Tot i no ser gaire creients, explicaven que amb les escasses vegades que havien assistit a una de les cerimònies oficiades per ell n'havien tingut prou. "En un funeral va renyar un matrimoni perquè la filla, que era un nadó, plorava. I ho va fer davant de tothom i sense cap mirament", explicava ella. A pocs metres, asseguts en una terrassa, un matrimoni que rondava la trentena, confessaven que sí que hi havien tractat, el descrivien com un mossèn "amb poca educació". En el seu cas, es queixaven de "la falta de respecte" que tenia i posaven com a exemple "un dia en l'enterrament d'un veí del poble, que era jove i que havia mort en un accident de trànsit, va culpar les drogues en ple sermó". Una altra veïna, que explicava que vivia a tocar de l'església, assegurava que havia deixat d'anar a missa i que ara desplaçava a la capella de les Germanes Dominiques de l'Anunciata, tot i haver de desplaçar-se més lluny. "En la seva primera missa va dir que veia molts cabells blancs, faltant el respecte a la gent gran", deia. Hi afegia que "no m'ha fet res i no tinc cap problema en saludar-lo, però no puc aguantar la seva manera d'actuar".

Les principals queixes sobre el mossèn feien referència al seu caràcter, definit per alguns com a autoritari, tot i que també n'hi va haver que es queixaven de la seva presumpta avarícia. "Predicava un missatge contrari a la seva voluntat, que sempre era de voler més i més", deia una altra veïna, tot assegurant que el capellà havia "enganyat" nombrosos veïns. També n'hi havia que recordaven com havia anat convertint la parròquia "al seu gust" col·locant grups vinculats a la seva ideologia, havia provocat la separació de l'Associació d'Enterraments de l'església o la recent notícia que la corporació municipal trencava les relacions amb l'església "per culpa del capellà", deia un altre santvicentí.

El tema del dia

Ahir a Sant Vicenç de Castellet no era difícil escoltar el nom De Vargas. La seva possible marxa era el tema del dia en molts racons del municipi, o almenys així es feia notar en alguns bars i cafeteries que va visitar aquest diari. Pocs, però, afirmaven creure que el mossèn abandonaria la parròquia, malgrat que n'hi havia que afirmaven haver vist els camions de mudances sortint de l'església amb les pertinences de De Vargas. "Deu dur les coses a una altra banda, però no crec que marxi", deia una veïna de Sant Vicenç de tota la vida. Tot i la polèmica que ha suscitat en els darrers anys, assegurava que el capellà no li desagradava. "Té un caràcter especial, però no és mala persona", opinava. Un altre veí, que afirmava que anava a la missa de cada diumenge a la parròquia de Sant Vicenç, explicava que feina uns grans sermons. "Mai no n'havia sentit de tan interessants", opinava.

Pel que fa a la confrontació creada entre la comunitat cristiana, els partidaris al capellà tendien a assegurar que havia estat "un problema de diàleg". I és que més d'un deia que havia estat la seva joventut "el que no li havia permès encaixar amb el poble". També hi havia santvicentins a favor del mossèn, que lamentaven que havia estat el rum-rum constant dels veïns el que havia acabat originat la polèmica. "Quan la pilota es va fent grossa ja no la pots parar", deia una veïna que confessava ser fidel a De Vargas "fins al final".