La novel·la L'infern d'alabastre, escrita per l'autor cardoní Jordi Santasusagna, la trama de la qual transcorre en aquest municipi bagenc, és el punt de partida d'una ruta literària i gastronòmica que s'hi ha organitzat per a dijous vinent (11 d'agost).

Sota el títol de Ruta de l'infern, es farà una marxa nocturna per alguns dels escenaris de la novel·la i es combinaran les explicacions i la curiositat literàries amb els apunts històrics de cada indret. Àlex Tripiana, de la Fundació Cardona Històrica, i el mateix autor seran els encarregats de conduir aquesta proposta.

Els promotors de la iniciativa asseguren que "no serà un recorregut turístic típic, sinó que, igual que a la novel·la, trepitjarem racons poc coneguts però amb una història al darrere que els fa interessants", com ara la torre de Meer i la torre del Botxí.

Per completar-ho, el restaurant Les Monges, de l'hotel Bremon, ha preparat també un sopar temàtic especial per a la diada, que se servirà al final de la ruta i que s'ha batejat amb el nom d'Els tastets de la Mare de Déu del Patrocini, en honor de la imatge protagonista de la novel·la.

L'infern d'alabastre, una història de conxorxes i venjances polítiques i religioses que es localitza a Cardona i també a Solsona, va sortir a la venda el mes de març passat amb una important repercussió a escala local.

La novel·la parteix de dos personatges misteriosos que arriben a Cardona per recuperar la marededéu del Patrocini, una talla gòtica convertida en patrona de la població després del saqueig de Marsella de l'any 1423 en mans de l'exèrcit d'Alfons el Magnànim