Més de 100 persones, entre pares, alumnes i professors, han decidit col·laborar per arranjar l'institut de Navarcles (Bages) davant les retallades pressupostàries que pateix el centre. El seu director, Pep Sànchez, ha explicat a l'ACN que la falta de pressupost de l'institut, que enguany s'ha reduït un 23%, fa "impossible" assumir algunes tasques de manteniment i reparacions "que són necessàries per al bon funcionament del centre". Així, l'institut ha decidit convocar els pares i alumnes perquè posin "el seu granet de sorra" i ha organitzat una jornada en què tots s'han dedicat a arreglar petits desperfectes. Petits i grans han pintat el centre i han fet una neteja a fons de l'edifici.

El director de l'Institut de Navarcles, Pep Sànchez, encara no ha calculat quants diners s'ha pogut estalviar el centre amb aquesta iniciativa. Però per exemple, Sànchez ha explicat que l'ultima vegada que es va pintar l'institut, els treballs van costar al voltant d'uns 3.000 euros. A banda, aquesta vegada l'AMPA ha assumit tot el cost del material que s'ha fet servir perquè, segons el director, "el centre no ho hauria pogut finançar de cap manera".

Així, pares, professors i alumnes han pintat el centre i han fet d'altres tasques com arreglar petits desperfectes, refer el paviment de l'entrada o repassar les instal·lacions del gimnàs. El director de l'institut ha explicat que "cadascú ha fet el que millor sap fer". Segons Sànchez, "vam tenir la sort que entre els pares hi havia paletes, fusters i instal·ladors, entre d'altres".

Una de les mares, Anna Vilaseca, ha explicat que es va dedicar a fer una neteja exhaustiva del centre. "Cadascú s'apuntava al grup que més li convenia en funció del què millor se li dóna i jo vaig triar la neteja", ha dit. Vilaseca assegura que l'iniciativa es va rebre amb molt d'entusiasme per part dels pares que, segons ella, estaven preocupats perquè "hi havia desperfectes que suposaven un risc per als nens".

"Estem fent filigranes per tirar endavant"

Pep Sànchez ha explicat que la reducció del 23% del pressupost ha obligat a ajustar el consum de llum, la partida de neteja i renegociar alguns contractes amb proveïdors. "Estem fent filigranes i això es menja molt temps que hauríem d'estar invertint en tasques pedagògiques", ha apuntat.

Un dels alumnes, Martí Garcia, ha explicat que l'escola estava "bastant malament i tampoc té diners per permetre's pagar els arranjaments". Segons Garcia, la idea de fer treballar als pares i alumnes "ha estat molt bona perquè ens hem pogut estalviar diners i ara valorem més les coses netes". Una altra de les alumnes, Laura Velasco, assegura que "ara els professors ens recorden cada dia que tot s'ha de conservar, però preferim això a no tenir calefacció per falta de diners".

En aquest sentit, el director de l'institut ha explicat que la iniciativa té un doble objectiu. Per una banda, arreglar els petits desperfectes i fer una neteja a fons de l'edifici i, de l'altra, "conscienciar l'alumnat i també les famílies que l'institut és nostre i que l'hem de cuidar perquè ningú ens el vindrà a arreglar".