Amb dol somrigut, més que no pas contingut, és com van acompanyar els sallentins el rei Carnestoltes en el seu darrer trajecte pels carrers del poble, ahir a la nit, camí del seu final.

Un monarca que va acabar el seu regnat esquarterat a mans d´una colla de taurons financers, i finalment incinerat en una gran foguera al costat de la plaça Santa Maria. Va quedar tallat a trossos perquè, tal i com va fer constar un dels seus botxins, a Sallent també hi han arribat les retallades i el Carnaval no se n´ha pogut escapar.

Tot i el tràgic final, el rei Carnestoltes va poder marxar amb una imatge evident: que als sallentins no se´ls acaben les ganes de Carnaval. I és que si al voltant de mig miler de persones va esperar dijous la seva arribada i el va acompanyar en el seguici de benvinguda sense parar de ballar, set dies després es va repetir la mateixa escena en el seu comiat. A la plaça de la Verdura una corrua d´éssers fantasmagòrics esperava el Carnestoltes, enguany representat per un ninot disfressat de domador, que van dur engarjolat i en cercavila fins al seu judici final.

Un funeral amb tot el protocol a Solsona

Un acomiadament amb tots els ets i uts. Solsona va dir adéu ahir al Carnestoltes amb capella ardent, crida i la tradicional processó, que ahir al vespre va recórrer els carrers de Solsona al so de la Patinfanjàs. Per segon any consecutiu, els solsonins podien acomiadar-se del Carnestoltes a l´anomenada ermita ardent (una caravana tunejada com a esglesiola), que albergava el fèretre, amb una rèplica de cartró pedra del Carnestoltes de veritat, Xavi Ramellat.

A partir de les 12 del migdia, els solsonins podien vetllar i dir el darrer adéu a l´ermita, instal·lada a la plaça del Ruc. Seguidament, els agutzirs del Carnaval –vestits de gala com pertoca per acomiadar les autoritats– van fer la crida per anunciar la seva mort i l´hora del funeral.

A les vuit en punt arrencava la processó des de la mateixa plaça del Ruc, encapçalada per membres de la comparsa de l´Olímpic, que enguany compleix el 25è aniversari, i pel mateix Carnestoltes, Xavi Ramellat. La primera parada va ser a la veïna plaça de l´Ajuntament, on el Xut va ballar en honor del difunt. Centenars de persones van participar ahir a la processó, constatant un cop més l´èxit de convocatòria en els actes de carrer d´aquesta edició del Carnaval. Els assistents, amb ciris i espelmes a la mà, van seguir la processó de dol. Al capçal del seguici, però, no hi va ser present l´hereu 2012, ja que el guanyador del testament del Carnestoltes encara es desconeixia a l´hora de la processó.

A l´hora de tancar l´edició d´aquest diari, era previst el tradicional castell de focs, des del pati de l´escola Arrels, i hi havia programats els darrers actes d´aquest Carnaval 2012, amb la despenjada del ruc de la Torre de les Hores. L´element més identificatiu del Carnaval solsoní reposarà fins a la propera edició, de la mateixa manera que avui la ciutat es treu la bata després de set dies de festa ininterrompuda. També hi havia previst l´acte de final de festa a la plaça Major.

Berga crema el Carnestoltes

La plaça de Sant Pere i el carrer Major de Berga es va convertir,anit, en l´escenari de la desfilada de la comitiva fúnebre integrada per vídues, esquiadors i els músics de la banda de l´Escola Municipal de Música, que van expressar sorollosament la seva pena per la mort del rei dels pocasoltes.

Un cop a la plaça del Forn, el notari de Madrona va llegir-ne el testament. El personatge va deixar tota les seves pertinences a «el Banc de Santander, La Caixa, Telefónica, Repsol, el Real Madrid i Intereconomia! Oi que fot? Doncs mireu, ara puc descansar en pau sabent que pensareu en mi cada dia, si més no quan aneu de cos!». Un cop incinerat l´excèntric individu, es van repartir uns cinquanta quilos de sardines cuites amb les brases de carbonet vegetal.