Navarcles convida aquest cap de setmana a fer un salt en el temps amb la Monacàlia, Fira de l'Abat, un certamen que enguany aposta sobretot per consolidar les novetats introduïdes l'any passat. La més destacada, l'ampliació de les activitats al matí de dissabte, ja que en les edicions precedents es posaven en marxa dissabte a la tarda i es duien a terme durant tot el diu-menge.

Enguany, també es convida el visitant a participar en la creació d'un vitrall gegant, que es pintarà al llarg de tot el cap de setmana. Es tracta d'un gran mural fragmentat que s'ubicarà a la placeta del Coro i en què tothom qui vulgui hi podrà posar de la seva part acolorint-ne una porció. També es manté, de les novetats de l'any passat, la iniciativa d'il·luminar l'interior de l'església amb espelmes i organitzar-hi visites. A la placeta exterior es farà un taller d'elaboració d'espelmes amb canya de riu, construcció d'arnes amb canyís i d'arneres de pedra seca.

Carrers temàtics

El certamen navarclí aposta també per concentrar en diferents espais del poble, essencialment del nucli antic, les activitats programades.

Així, al carrer nou hi haurà l'obrador dels monjos, amb parades d'imatges religioses, escuts heràldics, pintures romàniques, perfums medievals, ceràmica o brodats. Al carrer de Jesús el visitant hi trobarà el rebost dels monestirs, és a dir, tot tipus d'aliments, que es complementaran a la plaça de Sant Valentí amb el celler. Aquest espai estarà dedicat al conreu de la vinya i s'hi recrearà la construcció d'una barraca de pedra seca. Els infants disposaran d'un espai específic per a ells amb els Monacàlia nen a l'encreuament entre els carrers Ample i Catalunya, amb activitats lúdiques ambientades, com ara salt en tirolina.

Recreacions teatrals

Un dels puntals de la Monacàlia són les representacions teatrals que es fan al llarg de les dues jornades a la plaça de la Vila. En- guany, amb aquestes escenificacions es recordarà, per exemple, que el segle XIX Navarcles va decidir que volia dependre de la Corona i no del monestir; el lliurament del delme (una part de la collita) a Sant Benet i el casament de Sala i Ricardis en la fundació del monestir.

A més a més, dissabte a les 7 de la tarda i diumenge a la 1 del migdia i de 9 a les 7 de la tarda es repartirà la ja tradicional sopa dels pobres o sopa de llet d'amet- lles.