L'art i la cultura seran els eixos temàtics de l'intercanvi que permetrà que 30 joves de Grècia, Romania, Bulgària, Turquia i Portugal estiguin durant una setmana al Bages i facin tallers i activitats conjunts amb entitats culturals i de lleure de la comarca.

L'estada, entre el 16 i el 23 d'abril, es repartirà entre Manresa i Montserrat i es faran diverses activitats i sortides durant la setmana. A part de visites a Barcelona, Montserrat o el carrer del Balç, es preveuen d'altres activitats de treball sobre els intercanvis de voluntariat, trobada amb un grup d'artistes manresans i mostres de música i dansa, entre d'altres.

Els líders del grup de cada país ja van visitar Manresa el febrer, coincidint amb la fira de l'Aixada, per entrar en contacte amb els agents del comarca i concretar el programa d'activitats. Ara, cada un d'aquests líders torna, acompanyat de cinc joves més del seu país. En total, una trentena de joves de cinc països als quals se sumarà una delegació de sis joves bagencs vinculats a diferents entitats locals que compartirà totes les activitats de la setmana amb ells.

Un dels actes centrals d'aquest intercanvi serà la mostra Come on, move to the youth zone!, que tindrà lloc el dissabte 21 d'abril, a la tarda, a la plaça Crist Rei, on s'organitzarà una fira en què cada un dels països participants mostrarà tradicions o elements culturals del seu país, al mateix temps que els joves de la comarca podran informar-se de les oportunitats de marxar a treballar o fer voluntariat a l'estranger.

El Consell Comarcal del Bages lidera el servei de voluntariat europeu de la comarca, al qual poden acollir-se joves del Bages d'entre 18 i 30 anys, per fer una estada d'entre 6 i 12 mesos en un país europeu per participar en un projecte local de voluntariat. Les temàtiques i les tasques dels projectes en què participen són molt diversos. El programa cobreix l'allotjament, la manutenció, diners de butxaca (quantitat simbòlica), el viatge, la formació i l'assegurança i té el reconeixement del certificat Youthpass, reconegut per la Unió Europea.