Les propostes de PSC, ICV-EUiA i ERC que instaven el Govern de la Generalitat a no autoritzar la instal·lació d´un abocador a Sant Mateu de Bages es van veure frenades ahir a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya. L´abstenció del PP en les tres propostes va permetre a CiU, que hi va votar en contra, tombar les peticions dels grups d´esquerra, segons van explicar els portaveus dels grups parlamentaris a la sortida de la comissió.El projecte de l´abocador està a l´espera del pronunciament dels Serveis Territorials del Govern, que han de donar una resposta al respecte a partir de la informació que li ha fet arribar l´Ajuntament de Sant Mateu, governat per CiU i afí a l´abocador, i de la que li farà arribar l´Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU), com va explicar fa uns quants dies l´alcalde de Sant Mateu, Pere Ribera.

Mentre la informació es recull i s´analitza, la idea d´ICV-EUiA, PSC i ERC era fer pressió, mitjançant les comissions parlamentàries, perquè el Govern no emeti l´autorització, en un moviment que també ha servit perquè la preocupació del territori bagenc es debati al Parlament.

En la comissió, CiU està en minoria i l´antic tripartit també, per la qual cosa es feia necessari el suport dels altres grups parlamentaris (PP i Ciutadans, com a grup mixt) a una o altra causa. Les propostes de republicans, socialistes i ecosocialistes van rebre l´adhesió del representant de Ciutadans, però l´abstenció dels dos populars en la votació va permetre a CiU fer valer el seu vot negatiu a les tres propostes, que no arribaran a mans del Govern.La manresana Laura Massana, diputada d´ICV al Parlament, va dir ahir, a la sortida de la comissió, que el camí no s´acaba aquí i que tornaran a «insistir» fent servir altres vies i «sempre d´acord amb la plataforma Salvem Callús i el Consell Comarcal del Bages, perquè volem que la resposta sigui col·lectiva, ja que és un tema que afecta a tot el territori del Bages, i no només als municipis de Callús i Sant Mateu».

Massana va recordar també que la promotora de l´abocador, l´empresa Efienergia SL (que com ja va informar Regió7 està sent investigada per possibles abocaments il·legals en un altre dipòsit que gestiona a Callús), «té l´obligació de restaurar l´antiga argilera, però amb materials inerts», i no amb bales de deixalles provinents d´ecoparcs de l´àrea metropolitana.Des d´ERC, el seu president comarcal, Lluís Oliveras, va avançar ahir que el seu partit portarà el cas al Parlament europeu, «per tant, no defallim, continuem lluitant». Oliveras també va fer notar que en la comissió «CiU no ha mostrat interès en arreglar aquest tema», tal com li havia transmès el diputat d´ERC Joan Puigcercós, que ahir va assistir a la comissió.

A més, tant des d´ERC com des d´ICV es va deixar entreveure que CiU «té pressa» per tirar el projecte endavant. En aquest sentit, Puigcercós va proposar durant la comissió que es deixés un marge de temps per a estudiar la proposta i «CiU també s´hi ha negat», segons va explicar Oliveras.