Talamanca ha donat contingut i forma a un fet històric i molt simbòlic de la guerra de Successió que va passar en aquest petit municipi bagenc avui fa exactament 298 anys: la darrera victòria de l´exèrcit català contra les tropes de Felip V, l´últim triomf abans de la desfeta que va posar fi, un mes després, a les llibertats i a les institucions nacionals.

Coincidint amb l´aniversari, ahir es va inaugurar un centre d´interpretació que s´ha ubicat a la sala d´armes del castell i que, com va dir l´alcalde, Josep Tarín, ha de servir per «recuperar una memòria històrica tan sovint oblidada i silenciada», una recuperació que, per Talamanca, ha d´esdevenir també «un element de dinamització turístic i econòmic».

El descobriment que a Talamanca hi havia tingut lloc una batalla durant la guerra de Successió i que aquesta va significar l´última victòria de l´exèrcit català és molt recent. Va ser el 2008, quan Regió7 va explicar en primícia els resultats de la recerca dels historiadors bagencs Francesc Serra, de Navarcles, i Gustau Erill, de Monistrol de Calders.

Talamanca, com d´altres indrets muntanyosos de la Catalunya Central, era considerat un punt estratègic, ja que des d´allà es dominava el pas del coll d´Estenalles, que connectava la plana vallesana amb la Catalunya interior. Les tropes de Felip V aspiraven a controlar el lloc, perquè entenia que els combatents catalans amenaçaven la rereguarda de les forces que en aquells moments estaven assetjant Barcelona. Des del bàndol català, Talamanca era un indret necessari per intentar trencar el setge.

En la batalla hi van participar unes 5.000 persones entre els dos bàndols. El desenvolupament del combat està recollit en el llibre La darrere victòria de l´exèrcit català. La batalla de Talamanca (1714), de Francesc Serra i Gustau Erill (editorial Farell).

Durant les prospeccions sobre el terreny que es van fer i que van ajudar a corroborar els fets, els historiadors van descobrir prop d´un centenar de bales de l´època i altres complements, com sivelles o botons, un material que ara s´exposa en el nou centre d´interpretació, que es complementa amb un audiovisual protagonitzat per l´actor Lluís Soler i una gran pantalla tàctil on es recrea el combat a l´estil visual del Google Earth, entre d´altres elements.