El departament d'Ensenyament de la Generalitat ha assegurat que els paletes tornaran a treballar a ple rendiment a la nova escola pública de Castellnou a partir d'avui. El Govern ha detallat que l'aturada de dos mesos que ha patit l'obra no farà variar el termini d'entrega, que està previst per aquest Nadal. El centre és l'únic de nova construcció de la Catalunya Central que figura en els pressupostos del Govern d'enguany.

Tal com va informar aquest diari, les obres de l'escola es van aturar el juliol perquè la Generalitat, segons va explicar l'alcalde, Francesc Martínez, devia vora un milió d'euros a la constructora. El departament, però, no ha confirmat ni desmentit el deute ni ha aclarit si la tornada dels operaris a les obres és la conseqüència que el deute s'hagi eixugat.

Des d'Ensenyament s'ha informat que l'obra no ha estat aturada, sinó que ha patit un alentiment, tot i que no han aclarit tampoc per què hi ha hagut aquest alentiment. Martínez ja va explicar a aquest diari que a l'obra només hi havia un sol operari des de feia uns dos mesos, una circumstància que, al seu parer, era "perquè no es pugui dir que no hi ha ningú, però a la pràctica no s'hi treballa".

Castellnou reclama des de fa temps la nova escola, ja que el seu alumnat ha crescut molt els darrers anys, motiu pel qual ha hagut de fer diverses maniobres per encabir tots els nens en l'espai que tenien.

El municipi va estar sense escola durant trenta anys per la falta d'alumnat. La va recuperar el 2006 i el seu ressorgiment va ser del tot peculiar. Com que l'edifici provisional no estava llest, l'escola es va ubicar, encara més provisionalment, a l'auditori que va cedir el conegut músic Santi Arisa. Un any més tard, els alumnes es van traslladar al lloc actual, que també havia de tenir un caràcter provisional a l'espera de l'escola definitiva.

El creixement d'alumnat i els retards en la construcció del nou edifici han provocat que les maniobres per encabir els alumnes siguin constants curs rere curs. De fet, durant el passat, ja es va haver d'habilitar el vestíbul per fer-hi classes i, en algunes hores, hi podien coincidir activitats diferents: alumnes fent reforç sota l'escala, mestres fent reunió a un metre de distància, també sota l'escala, nens fent servir els ordinadors en un cantó i altres llegint llibres de la biblioteca en un altre.

Aquest setembre, quan el curs comenci, l'escola haurà de tornar a maniobrar perquè completarà els sis cursos. De fet, l'Ajuntament de Castellnou col·locarà un mòdul al pati a l'espera que la Generalitat compleixi la promesa de tenir la nova escola, de nom l'Olivar, llesta per aquest Nadal.