El municipi de Navàs serà el primer de la comarca del Bages a declarar-se territori català lliure i sobirà. La CUP, ERC i CiU portaran al ple que se celebrarà dilluns a les 9 del vespre una moció per avançar en la creació d'un estat propi. Fins ara diversos municipis catalans ja han seguit els passos que va iniciar a principi d'aquest mes l'ajuntament osonenc de Sant Pere de Torelló que es va aprovar una moció no es declarava territori català lliure.

La moció declara moralment Navàs territori català lliure i sobirà i insta el President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, que iniciï "el més aviat possible" i en tot cas abans de l'11 de setembre del 2013 el procés per declarar la independència de Catalunya i convoquin els referèndums i comicis necessaris per preparar la transició cap a la creació d'un nou estat català.

El text de la moció està previst que compti amb el suport unitari de tot el ple que està format pels 4 quatres regidors de la CUP i els 3 d'ERC (a l'equip de govern) i també amb el 5 regidors de CiU, a l'oposició de forma que escenificaran un clam unitari a favor de la independència de Catalunya.