A l'institut de Moià fa dies que passen fred perquè la calefacció està espatllada i cal un permís de la Generalitat que no arriba per posar-hi remei.

El problema s'arrossega des del mes d'octubre, fruit d'una avaria a la xarxa de distribució que va obligar a adoptar una solució provisional pensant que el problema ja s'hauria solucionat amb l'arribada del fred. Però no ha estat així, i com que el sistema no pot funcionar al rendiment que es voldria, "no dóna per a tot", i a segons quines hores de segons quins dies, la temperatura en algunes aules ha baixat fins als 9 graus, lamentava ahir la directora de l'institut, Teresa Miras.

En el moment de l'avaria, l'edifici disposava d'un sol dipòsit amb capacitat per a deu mil litres de gasoil, però la xarxa es va espatllar, i segons Miras el departament d'ensenyament hauria considerat més rendible canviar el gasoil pel gas natural enlloc de reparar el sistema antic. Així doncs, es va adaptar la instal·lació, i ara enlloc d'un dipòsit de deu mil litres, n'hi ha tres de dos-cents cada un. Tanmateix, va quedar pendent la connexió a la xarxa de gas, que requereix d'unes obres que afecten la carretera B-143, entre Moià i Monistrol. Es tracta "d'una petita rasa", explica Miras, però per fer-la, "Gas Natural necessita el permís de Carreteres, que hem reclamat però que encara no tenim". Per la seva banda, des del departament de Territori i Sostenibilitat no es va donar resposta ahir a les peticions d'aquest diari.

Mentrestant, la calefacció de l'institut continua funcionant amb gasoil, però amb els sis-cents litres que hi caben ara "només en tenim per dos o tres dies", lamenta Miras, i abastir-se de combustible més sovint "resultaria molt car", de manera que s'ha hagut de racionar el seu funcionament. Explica com l'any passat se solia engegar un parell d'hores al matí i dues més a la tarda, però per a quatre hores "aquest curs no ens arriba", i amb l'agreujant que enguany es fa jornada intensiva (de 8 a 3). Se sol posar en marxa cap a les 7 del matí, "però hi ha dies que cap a la 1 ka ens pelem de fred". A més, aquest sistema provisional ha deixat sense calefacció el gimnàs (que funciona amb un tub d'aire a l'espera que hi pugui arribar el gas natural).

El Nadal de marge

Davant d'aquesta situació els alumnes ja han fet algunes jornades de protesta, impulsats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), amb classes en què no es treuen la jaqueta o fins i tot es cobreixen amb mantes.

Segons Miras, l'institut de Moià va tenir coneixement ahir a través dels serveis territorials d'Ensenyament de la intenció de Carreteres de desencallar el tràmit per al permís, amb la idea que es puguin fer les obres durant les vacances de Nadal, i que després de festes la calefacció ja pugui funcionar a ple rendiment. Si a la tornada el problema no està resol "tornarem a fer la demanda", explicava Miras, i no descartava alguna mobilització per resoldre el tema en què possiblement també s'implicarien l'AMPA i els mateixos professors.