Les botigues de joguines tenen feina, aquests dies: hi ha cues de clients i articles exhaurits. Podria semblar que, en plena campanya nadalenca, el sector no nota la crisi, però els responsables dels establiments consultats per Regió7 no amaguen que, malgrat que les famílies han anat a comprar com sempre per fer regals als més petits, "el pressupost de què disposen ha baixat molt". I això es tradueix en què, per exemple, les joguines que costen més de 50 euros "encara són a les botigues", segons afirma Anna Farrés, responsable de la botiga de Joguiba de la Pujada Roja de Manresa.

Pere Casanovas, soci comercial de Magatzems Faro del carrer de Santa Caterina d'Igualada, també ha detectat que, abans d'anar a comprar, les famílies "parlen per ajuntar els pressupostos, i així, entre els pares i els avis, es pot arribar a uns 100 euros de despesa. Però si no és així, la mitjana per als regals és de 30 o 40 euros. I es fan menys regals, que també està bé, perquè potser no es compra tan massivament al desembre i es reparteix al llarg de l'any, però tot és molt incert".

La crisi no s'ha començat a notar enguany, però les botigues de joguines coincideixen que és la pitjor campanya nadalenca dels darrers anys. Casanovas, soci comercial de Magatzems Faro del carrer de Santa Caterina d'Igualada, apunta que "el novembre va ser desastrós, i no hi va començar a haver moviment fins molt tard, cap al 15 o 16 de desembre". Eduard Forneguera, de La Cucafera del carrer d'Aurora d'Igualada, establiment especialitzat en jocs didàctics per a la primera infància, incideix que "la gent s'ho pensa molt abans de comprar, perquè la situació econòmica és complicada. Les nostres joguines potser són més cares perquè duen fusta i són treballades, però cal donar-los el seu valor i han d'agradar a qui les compra perquè així ho transmet als nens. I cal buscar què agrada a cada infant, no crec que una joguina serveixi per a tots".

La reina d'enguany: Peppa Pig

De tota manera, els pares "van desesperats" per trobar el que els demanen els fills, segons apunta Farrés. I la gran protagonista de les cartes als Reis d'enguany és la televisiva Peppa Pig. S'han exhaurit la casa (47,95 euros) i l'autocaravana (44,95 euros). Al costat de la "bogeria" desfermada per Peppa Pig, segons Laia Cuadras, dependenta de Magatzems Faro, hi ha la demanda de les nines gòtiques Monster High per a nenes més grans. Quant a la resta, la demanda és molt variada, i les joguines clàssiques (jocs de taula, Playmobil) es mantenen.