Joguines Valls és un establiment obert fa més de 100 anys al carrer d'Urgell de Manresa. La propietària és Francesca Valls Garcia, de 85 anys, que és la tercera generació que se'n fa càrrec. A darrere del taulell hi ha Trini Xuriguera i Carme Martínez. Abans de treballar al carrer d'Urgell, on és des de fa 11 anys, Xuriguera ja havia estat 10 anys a Fa Sol i també una campanya de Nadal a Joguiba.

Ha canviat molt la venda de joguines des que es dedica a aquest sector?

Molt! Abans els pares decidien quines joguines compraven als fills, i ara és la televisió la que diu què es ven. Els pares sabien els gustos dels nens i amb el que jugarien i realment en traurien profit, però ara els pares no opinen, sinó que són els nens els qui veuen la tele i marquen creuetes als catàlegs.

I les joguines didàctiques? N'hi ha demanda?

Mira, són els pares més joves els que passen més de la televisió i es decanten més per la joguina didàctica: Lego, Playmobil, els jocs de taula... Però, per a la majoria, la tele mana.

Aquest és un establiment centenari en ple nucli antic. Qui és el seu client tipus?

La diferència entre nosaltres i una gran superfície és que mentre ells tenen un client que s'agafa la joguina que ja ha vist a la tele o al catàleg, nosaltres som assessors i, a banda de tenir el que surt a la tele, tenim molta joguina clàssica. És una botiga petita i hi ha poc mostrari a la vista, però tenim un magatzem immens. I, quan ens vénen els clients, que són molta gent gran, i ens demanen una joguina per a un nen de tres o de set anys, els podem recomanar quina podria ser la més adequada.

Quin tipus de joguina és la que venen més?

A banda de les joguines televisives, que ja vénen demanant-ne una de concreta i d'aquí no els treus, venem molts jocs de taula, Playmobil, Lego... i el que també ens demanen molt és joguina fabricada a l'estat. Nosaltres potenciem les nines clàssiques, les del fabricant Nines d'Onil, d'Alacant. N' hi ha a partir de 7,30 euros. I en fan una que parla català, que diu "Mama, tinc son" o "Fes-me pessigolles". Aquesta costa 34,95 euros. Les Monsters Highs ja les tens venudes, però si hem d'assessorar recomanem altres articles més adequats per a certes edats.

Fins a quina edat es compren joguines?

Fins als 13 o 14 anys es venen jocs de taula i la gamma més tècnica de Lego. És el que els treu una mica de les consoles.