La proposta del dipòsit de residus de Sant Mateu, que ja ha rebut el "no" de Medi Ambient, tampoc té "recorregut" a Urbanisme. Després que dimarts el departament de la Generalitat tombés el projecte (tal i com va avançar Regió7) en considerar que l'emplaçament no és l'adequat per al tipus d'activitat que s'hi proposa, el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ha assegurat que sense l'autorització ambiental, el projecte queda "mort i paralitzat".

El projecte havia fet alguns passos en paral·lel per aquesta via, ja que també se n´havia de tramitar l´adequació urbanística de l´espai on es preveia ubicar-lo. Però el mateix director general recordava ahir a Regió7 que el passat mes de maig la comissió d´Urbanisme de la Catalunya Central va deixar damunt la taula l´aprovació del projecte del dipòsit de Sant Mateu, tot i que inicialment s´havia inclòs en aquell ordre del dia. Segons Agustí Serra, en aquell moment ja es va fer «una suspensió de resolució, perquè vam considerar que calia supeditar-ho totalment a què primer s´atorgués l´autorització ambiental», atesa l´envergadura i característiques del projecte. Serra dubta que, després d´aquesta denegació, el projecte arribi a Urbanisme, i en tot cas va deixar clar que «si arribés, no es podria aprovar».

La intenció de l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages era construir l'abocador en el forat de 65.000 metres quadrats que va deixar l'activitat de la Bòbila de Callús, a la zona coneguda com la Vinya del Tot. El projecte consistia en utilitzar el forat que va deixar l'extracció d'argila com a abocador de bales de residus tractats. És a dir, compostes pel rebuig que ja no es pot sotmetre a cap sistema de reciclatge. L'empresa promotora, Efienergia, estimava una inversió global de 12 MEUR i la generació d'una cinquantena de llocs de treball directes i una setantena d'indirectes.

Satisfacció pel "no" a l'abocador de Sant Mateu

ERC Bages i Salvem Callús han reaccionat de forma positiva a la decisió del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de tombar el projecte d´abocador de residus del Bages.

ERC celebra que "la lògica s'ha acabat imposant " ja que considera que "l'emplaçament d'una antiga argilera no és el més adequat per a un dipòsit de residus". En un comunicat, el partit destaca que "la petició de l'empresa Efienergia.SL, conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages -format íntegrament per regidors de CiU- de restauració i rebliment d'una antiga argilera era, en realitat, un projecte per a instal·lar un abocador. Un abocador que, a més, tindria una capacitat desmesurada de 110 mil tones/any que duplicaria el més important de la comarca, el del polígon Bufalvent a Manresa".

La Plataforma Salvem Callús, per la seva banda, defensava el 'no' a l'abocador per estar ubicat en una zona que podria perjudicar els veïns d'aquesta localitat tot i trobar-se en terme de Sant Mateu. Es congretulen de la notícia, però afirmen, també en un comunicat, que continuaran la seva lluita fins que el projecte quedi aturat del tot. I és que, segons destaquen, hi ha previstos canvis urbanístics per part de l'ajuntament de Sant Mateu, "que intenten arreglar un projecte que mai no s'hauria d'haver iniciat, ja que el que cal és restaurar l'argilera de la Vinya del Tot amb materials nets i no pas amb residus urbans".

Esquerra va presentar una proposta de resolució al Parlament de Catalunya per demanar que la Generalitat de Catalunya no autoritzés aquesta instal·lació, una proposta que va ser rebutjada amb els vots de CiU. D'altra banda, ERC també va promoure la presentació d'al·legacions des dels ajuntaments afectats i des del Consell Comarcal, i va presentar mocions en contra a diversos municipis i al mateix consell, sumant així moltes veus desfavorables al projecte.

Aquesta actitud de CiU favorable a l'abocador també es va fer palès en el debat al sí del Consell Comarcal, on va acabar votant en contra d'una moció d'ERC per rebutjar-lo. Finalment, però, la lògica s'ha acabat imposant i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya no ha autoritzat la instal·lació d'aquest abocador.