El Monestir de Montserrat ha perdut aquesta nit el pare Oriol M. Diví. Tenia 89 anys, en feia 55 que era monjo i 60 que va ser ordenat sacerdot. La missa exequial tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria aquest divendres, dia 22 de març, a 3/4 d'11, i serà presidida pel pare abat Josep M. Soler. Diví era un artista gravador de fama internacional per la seva dedicació als ex-libris.

El P. Oriol M. (Pere) Diví i Coll va néixer el 12 de febrer de 1924 a Esplugues de Llobregat i va entrar al Monestir de Montserrat el 1956 -havia estat ordenat sacerdot prèviament el 31 de maig de 1952, en el marc del Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona, a l´Estadi Olímpic de Montjuïc-, va fer la professió temporal el 6 d´agost de 1957 i la solemne el 15 d´agost de 1960. El P. Oriol M. Diví va formar part, des dels inicis i durant llargs anys, de la comunitat de Montserrat a Tantur (Jerusalem). Referent espiritual per a moltes persones, el P. Oriol M. Diví era també un artista gravador de fama internacional per la seva dedicació als ex-libris.

Diví va estudiar dibuix i pintura a l´Acadèmia Baixas de Barcelona, en els millors anys d´aquesta institució. A Montserrat, en els temps del P. Abat Aureli M. Escarré, es va especialitzar en l´art de la xilografia i va rebre lliçons del mestre Antoni Ollé Pinell al Conservatori de les Arts del Llibre. A partir de 1964, el P. Oriol va començar la seva producció artesanal d´ex-libris, un art en què va arribar a ser un mestre consumat, com ho ha reconegut tantes vegades l´Associació Catalana d´Exlibristes. El 1985, la Biblioteca de Catalunya li va dedicar una exposició monogràfica. L´octubre de 1993, va obtenir el primer premi de la Biennal Itàlia-Espanya celebrada a Ortona. El 1996 va ser convidat a exposar les seves estampacions a Katowice i el 1997 a Wroclav (Polònia). El novembre de 1997, el Museu de Montserrat li va fer una exposició monogràfica que es va titular El món del pare Oriol M. Diví, xilògraf. "La limpidesa serena i bella del dibuix del P. Oriol -els qui el coneixíem i el tractàvem ho sabem bé- reflectia fidelment la seva ànima", ha afirmat el P. Josep de C. Laplana, director del Museu de Montserrat, que recorda l´interès del P. Oriol M. Diví pel desenvolupament del museu montserratí i les exposicions que s´hi feien. "La seva darrera col·laboració -apunta el P. Josep de C. Laplana- ha estat l´article que va fer per al catàleg de l´exposició Donacions, 2000-2012, en què explicava El món angèlic de la senyora Pepita Pallé, bona amiga seva i col·leccionista d´ex-libris".

El treball que el P. Oriol M. Diví va realitzar, al llarg de la seva vida, tallant i gravant la fusta de boix de tots els seus ex-libris, va quedar reflectit en el volum que porta per títol Oriol Maria Diví. Ex-libris. En aquest llibre es poden trobar els 572 ex-libris, reproduïts a mida real, alguns d´ells originals, a partir de la col·lecció particular del P. Oriol, i que varen ser gravats entre els anys 1960 i 2011. Del nombre total, 499 són xilografies al boix, recopilades i publicades per Elies Plana.