Segons diuen, Súria és la capital de les caramelles per la seva antiguitat i pel gran nombre de participants que aplega la festa per donar la benvinguda a la primavera i per celebrar la Pasqua. Aquesta bona integració entre la música i la dansa converteix els carrers i les places de Súria en uns escenaris més que privilegiats d’una manifestació cultural única i d’arrel tradicional.

Més de cinc-cents balladors i cantaires de totes les edats agrupats en nou colles diferents omplen cada any els carrers durant el cap de setmana de Pasqua, enguany els dies 30 i 31 de març.

Un any més, les colles participants seran els Trabucaires del Tro Gros, la Societat Coral La Llanterna, la Colla Juvenil del Foment Cultural, la Colla Gran de l’Agrupació Sardanista, la Colla Infantil de l’Agrupació Sardanista, la Colla Infantil del Foment Cultural, Altatxu, la Coral de l’Esplai i la Coral Sòrissons.

Tot i que el Diumenge de Pasqua és el dia central de la festa, l’activitat s’inicia el dissabte, amb la visita de les colles a les masies de l’entorn de la vila i la tradicional trobada caramellaire que es farà a partir de 2/4 de 10 del vespre al pavelló d’esports. En aquesta trobada, les diferents colles faran una petita actuació dels seus balls i cants tradicionals i es podrà veure, entre d’altres, el ball de cascavells i el de bastons, que estan molt arrelats a Súria i s’han convertit en un complement imprescindible de la festa. Per acabar aquesta trobada, la colla castellera Salats de Súria farà una aixecada de pilars i es cantarà de manera conjunta El cant del poble.

De cara a diumenge, les colles actuaran a partir de les 9 del matí en tots els punts del poble de Súria i és previst que tots els grups passin per la plaça Major del Poble Vell entre 2/4 de 10 i 2/4 de 12 del migdia. Igualment, també es preveu que actuïn als carrers del nucli urbà i la plaça de Sant Joan a partir de les 11 del matí fins a l’hora d’acabar, a 2/4 de 3 del migdia.

Trobada gegantera

Les caramelles de Súria no només són balls i cançons, ja que un programa farcit d’actes omple tota la vila d’activitats durant una setmana llarga.

Entre aquests actes cal destacar la Fira de Rams, que se celebrarà aquest diumenge, dia 24, que començarà amb tallers de pintura i inflables per al més menuts a 2/4 d’11 del matí, a la plaça de Sant Joan.

També cal fer una menció especial de la cinquena Trobada Gegantera, que acollirà un total d’onze colles vingudes d’arreu de les nostres comarques i està organitzada pels Geganters i Grallers del Poble Vell.

Aquesta trobada aplegarà les colles de les Borges Blanques, la Beguda Alta, Cardona, Montmeló, Navarcles, Palau-solità i Plegamans, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cugat del Vallès, Santpedor, Gorg de l’Olla de Súria i els Geganters i Grallers del Poble Vell de Súria. La cercavila i la ballada de tots aquests gegants es farà tot just després de la tradicional benedicció de rams, que tindrà lloc a l’església parroquial de Sant Cristòfol a les 12 del migdia.

Més activitats per a tots

La Fira de Rams de diumenge acabarà a 2/4 de 6 de la tarda amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Súria, i de cara al Dijous Sant, dia 28, l’església parroquial de Sant Cristòfol i diversos carrers de la vila seran l’escenari del Cant de la Passió, a partir de les 9 del vespre, amb lletra de Jacint Verdaguer i música de Feliu Monné, i que serà a càrrec de diversos cantaires i músics de la població.

El Divendres Sant, el Via Crucis nocturn es farà a partir de les 9 de la nit i recorrerà el camí de la muntanya de Sant Salvador.