Cardona obrirà el 2014 un espai de divulgació a la casamata del castell que ha d'ajudar a donar més embranzida a la difusió històrica del municipi com un dels principals escenaris de la guerra de Successió. Segons ha avançat l'alcalde, Ferran Estruch, la Generalitat ja s'hauria compromès a assignar una partida pressupostària que també inclourà la senyalització de la fortificació.

El projecte s'emmarca dins els actes de commemoració dels 300 anys dels fets del 1714, que han d'ajudar a fer més visible a tot el país el patrimoni històric de Cardona. L'espai de divulgació s'ubicarà a la casamata del castell, rehabilitada recentment. Es tracta d'un espai sota terra, cobert a manera de búnquer i construït definitivament el segle XIX amb l'objectiu d'encabir canons i disparar cap al front enemic. Era l'antic polvorí del castell.

L'alcalde ha detallat que amb l'espai de divulgació "volem explicar què és el castell, la seva història i què hi va succeir. Ha de ser un espai on s'expliqui què va passar. I no només què va passar durant la guerra, sinó què ha passat al castell al llarg de la història i quin paper ha jugat en la població de Cardona". La idea és que el centre pugui complementar també les visites guiades que ja es fan.

Estruch ha especificat que rebran 213.000 euros "per tot plegat". Amb aquests diners "haurem d'arribar a fer la senyalització del castell i del seu entorn i el nou centre d'interpretació". La senyalització "no només estarà basada en els escenaris de la guerra de Successió, sinó que també se senyalitzarà el monument, que ara no ho està, i una part de la col·legiata", diu Estruch, que ha avançat que el projecte bàsic ja està encarregat i que es treballa per tenir-ho tot enllestit el primer semestre del 2014.

Independentment de la senyalització i l'espai de divulgació del castell, l'Ajuntament està negociant amb la Diputació de Barcelona per tirar endavant el projecte Escenaris del Setge, un projecte que està lligat al documental sobre el setge del 1711 ideat per la productora cardonina E2S, estrenat a Televisió de Catalunya per la Diada de l'any passat.

Tot suma

La senyalització del castell de Cardona i el nou espai de divulgació s'afegeixen als actes de commemoració dels 300 anys dels fets del 1714 que es faran al municipi i que aquest diari ja ha anat avançant. Entre els més destacats a nivell nacional hi ha la clausura del congrés internacional sobre la guerra de Successió, que es farà a Cardona. El congrés està organitzat pel Museu d'Història de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra i reunirà experts d'arreu especialitzats en el tractat d'Utrecht.