La Fundació Universitària de Manresa (FUB) i la Universitat de Vic (UVIC) ultimen un pacte per federar-se en la nova universitat de la Catalunya Central. Tal com va avançar Regió 7 i han confirmat a l'ACN fonts de la UVIC, aquest acord contempla una estructura de federació, el què significa que les dues entitats mantindran la seva estructura jurídica, el seu patrimoni, el seu propi pressupost i autonomia en la gestió. Es preveu que a finals d'aquest mes d'abril es faci l'acte de signatura formal entre els presidents d'ambdues universitats, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal. Una de les incògnites que encara es manté és el nom que sorgirà d'aquesta fusió.

Fa prop d'un any que les dues universitats de la Catalunya Central debaten sobre aquest nou acord. Ara, segons han confirmat a l'ACN fonts de la UVIC, es preveu que a finals d'aquest mes ja es faci l'acte de signatura formal entre el president de la FUB, l'actual alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el president de la UVIC, el batlle de la capital d'Osona, Josep Maria Vila d'Abadal.

El projecte preveu que els estudis universitaris de Manresa es fusionin amb els de la Universitat de Vic. Per tant, segons han explicat, la nova federació atorgarà els títols sota l'empara de la universitat vigatana. D'altra banda, l'acord també preveu que, dins dels òrgans de govern i de gestió acadèmia de la UVIC, s'integrin membres de la FUB. D'aquesta manera, l'actual director general de la fundació del Bages, Valentí Martínez, podria convertir-se en vicerector. Una de les incògnites que encara es manté és el nom comercial que sorgirà d'aquesta fusió.

Més presència territorial

La formalització d'aquest acord és el primer pas i, un cop s'hagi dut a terme, "s'iniciarà el procés de la segona fase que suposarà consolidar una oferta acadèmica conjunta". La voluntat és que la federació ja es pugui posar en marxa a partir del curs 2014-2015.

Des de la UVIC han assegurat que la nova federació permetrà a la universitat vigatana guanyar en massa crítica i tenir més presència territorial arreu de la Catalunya Central. De fet, el nou acord també deixa oberta la possibilitat que, més endavant, s'hi pugui incorporar l'Escola d'Enginyeria d'Igualada.