La propietària d'un immoble va veure com robaven a casa seva. Va agafar el mòbil i va enviar a la Policia Local de Santpedor la imatge del lladre captada a través de les càmeres de seguretat. Aquesta va ser la primera denúncia que el cos municipal ha rebut a través del seu nou servei Sometent 3.0, amb el qual proposa als ciutadans fer arribar les seves notificacions d'actes incívics o fets delictius dels que siguin testimonis a través de l'aplicació WhatsApp.

El cap de la Policia Local, Moisés Gimeno, ha explicat que aquest nou projecte té la voluntat de fer partíceps els ciutadans i ciutadaens de la seguretat i la bona convivència al municipi, notificant en temps real i amb un cost zero qualsevol incidència o fet delictiu enviant un missatge, una fotografia o bé un arxiu de vídeo a través del seu telèfon mòbil. Aquest sistema d´avís facilitarà la immediatesa en l´actuació dels agents així com l´intercanvi d´informació entre ciutadà i cos policial. El número de telèfon per connectar-se amb el WhatsApp policial és el 686 14 00.

El popular sistema de missatgeria gratuït s´ha convertit en el cinquè canal de comunicació ciutadana amb què compta el cos policial que la tardor passada també va activar un compte Twitter a través del qual emet avisos i informació policial d´interès general. La Policia Local compta també amb els canals de contacte tradicionals com és el cas del telèfon (93 832 06 06) el correu electrònic (policia@santpedor.cat) i el telèfon d´emergències, el 112, que està operatiu durant les 24 hores del dia. El Sometent 3.0 es diferencia de la resta de canals de comunicació per la possibilitat de feedback que presenta.

En el cas de la primera denúncia rebuda, la policia va poder identificar immediatament el lladre, que ha estat imputat pels fets, i està pendent de passar a disposició judicial.

D'on ve el nom del servei?

El sometent és una figura que apareix a les primeries del segle XIII i que va ser legament vigent fins el 1978. Originàriament, estava format pels caps de casa, a qui s´autoritzava a tenir armes per defensar la comunitat en cas de perill i desenvolupaven tasques de protecció civil.

Recuperant l´esperit de compromís amb la seguretat col·lectiva i sumant-hi els avantatges que aporten les noves tecnologies de la comunicació, la Policia Local de Santpedor ha batejat aquest projecte, pioner a Catalunya a nivell policial, amb el nom de "Sometent 3.0".