L

es coves del Toll, a Moià, són el banc de proves per desenvolupar un programa de seguretat en aquest espai d'àmbit europeu. En una primera fase d'aquest treball s'ha desenvolupat, amb èxit, un projecte per controlar la presència de persones en qualsevol espai de la caverna.

Lluís Sanmiquel (UPC Manresa), un dels impulsors del projecte Undersafe (seguretat sota terra), considera que amb el nivell de desenvolupament actual del projecte "ja es pot tenir un control al detall de la presència de persones a qualsevol lloc de la cova". La instal·lació de sensors sense fils permet no haver de cablejar tota la cova i no haver de posar càmeres, el que fa el projecte molt més econòmic. Aquesta, justament, era una de les finalitats del programa, que coordina el centre d'innovació Innowacja Polska (Polònia), i en el qual col·laboren l'empresa de R+D EDMA Innova de Girona, i el departament d'Enginyeria Minera i Recursos Naturals de Manresa (UPC), que ofereixen la seva experiència en mineria. També hi prenen part petites empreses de centres d'investigació de Polònia, Estònia, Regne Unit i Espanya.

El cost final de l'aplicació és important perquè el producte final ha d'anar destinat a petites empreses que no poden assumir costos desorbitats. Lluís Sanmiquel considera que tecnològicament el projecte pràcticament es troba a punt de poder-se aplicar pel que fa a la detecció de persones i, també, per detectar els petits moviments que hi pugui haver en sostres i parets de l'interior de la cavitat. Avançar en aquest darrer aspecte és molt important per evitar que hipotètics despreniments poguessin afectar persones que es trobessin a l'interior de la cavitat.

Un sensor i una targeta

Sanmiquel considera que la instal·lació d'aquests sensors sense fils ha de ser útil per al control de turistes, per poder gestionar el grup a l'interior de la cavitat i per poder treballar amb garanties de seguretat.

En aquests moments es pensa en fer que els sensors reconeguin una targeta que porta cada individu (que més endavant pot ser un braçalet, quan el producte s'hagi de comercialitzar). Aquest sistema permet un coneixement individualitzat de les persones, treballadors o turistes, que puguin ser a l'interior de la cavitat. Actualment, les mines ja disposen de sistema de seguretat, però no al preu que es podrà oferir amb aquest sistema.

Ara, s'ha desenvolupat per al control de persones i del moviment de parets i sostres, però amb la mateixa tecnologia s'ha de poder determinar i informar sobre altres aspectes que poden ser d'interès a l'interior d'una cavitat, com ara el control de gasos. No és el cas de les coves del Toll, però en una mina, per exemple, hi ha circulació amb automòbils, o hi ha zones en què la mateixa roca pot desprendre gasos que es considerin tòxics, com ara el radó (gas radioactiu) que apareix en espais amb roques magmàtiques, i que és un dels gasos que per normativa cal controlar en espais sota terra.

Controlar llum i aigua

Però també es pot controlar la lluminositat que hi ha a la cova, un factor de vital interès, per exemple, per mantenir la biodiversitat de l'espai. I el sistema pot tenir aplicació en temes d'aigua, perquè les coves poden ser zones amb aigua circulant, que pot variar de nivell segons la pluviometria de la zona.

I en coves amb pintures prehistòriques també pot ser molt important el control de la temperatura per a la conservació de les parets. Passar de determinada temperatura pot comportar limitar el nombre de visitants.