El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va concretar ahir a la sessió de control del Parlament que la nova taxa que va anunciar per als habitatges desocupats s'aplicarà als pisos buits que faci "més de dos anys" que estan en aquesta situació.

Aquesta és la referència temporal que Vila té prevista per a la norma que regularà aquest impost, que, segons el conseller, "no té cap afany recaptatori", sinó que preveu "estimular el mercat de lloguer" a Catalunya. Vila també ha volgut remarcar que mesures que van més enllà, com les expropiacions d'ús temporals anunciades a Andalusia o Canàries, no tenen, per al Govern català, "l'eficàcia necessària".

Responent una pregunta del diputat d'ERC Pere Aragonès, el conseller de Territori i Sostenibilitat va delimitar alguns dels paràmetres que regiran la taxa anunciada per als habitatges desocupats de Catalunya. En aquest sentit, Santi Vila va reiterar que el propòsit no és fer un nou ingrés de diners, sinó desencallar l'oferta d'habitatges de lloguer".

El conseller també va detallar que la seva proposta gira al voltant del gravamen només per a aquell "habitatge que, per circumstàncies diverses, porta buit més de dos anys", i sempre que sigui propietat "d'entitats jurídiques, i no persones físiques".

Vila va convidar ERC i la resta de formacions del Parlament a "negociar i discutir" la mesura tant com calgui, però ja va advertir aquells que volen anar "molt més enllà" que el Govern actual "dubta de l'eficàcia" de lleis com les impulsades a Andalusia o Canàries, on es preveu l'expropiació forçosa de l'ús dels pisos buits. "És insostenible que hi hagi tants habitatges buits i més de 25.000 persones desnonades", va concloure el conseller, tot afegint que aquest "és un decalatge que hem de corregir i hem de concertar entre tots".

De la seva banda, el diputat d'ERC Pere Aragonès va apressar l'executiu català a crear aquest impost, i va reclamar que afecti no només els pisos nous que esti-guin buits, sinó també els procedents d'execucions hipotecàries que estiguin desocupats i ubicats en zones d'especial demanda.

Durant les seves intervencions, tant el conseller com el diputat d'ERC van recordar que el parc d'habitatges buits en mans de bancs i promotors és de prop de 80.000 pisos, en un moment en què s'executen nombrosos desnonaments.