Alícia arriba al cinquè aniversari de la seva seu a Sant Benet de Bages refundada. Va néixer fa 10 anys, com un projecte innovador, a l'empara del cuiner català de més renom, Ferran Adrià, i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que el finançava en bona part, i de Caixa Manresa, que a través de la seva fundació hi feia també una gran aportació econòmica. Avui, quan Alícia fa la seva festa d'aniversari al complex Món Sant Benet, el projecte es manté (però molt més centrat en l'objectiu de millorar els hàbits de cuina i alimentació per aconseguir que mengem més saludablement), el referent extern s'ha anat distanciant del projecte i el finançament s'ha remogut com qui gira un mitjó: la major part d'ingressos arriben dels projectes que es duen a terme, i no pas de subvencions.

La fusió de les caixes, la desaparició de Caixa Manresa, i els problemes econòmics de la Generalitat i del conjunt de la indústria del país han portat els responsables d'Alícia a refundar el projecte des del punt de vista pressupostari. Avui, Alícia, mou 1,1 milions d'euros l'any, però el capítol de subvencions ha quedat reduït a la que fa la Fundació Catalunya la Pedrera (300.000 euros, que és la mateixa quantitat que aportava Fundació Caixa Manresa). La situació econòmica de la institució, en paraules d'Elies Sala, gerent de la Fundació Alícia, és "tranquil·la", perquè "treballem amb força projectes". Com a fundació "no tenim l'objectiu de guanyar diners, però tampoc no tenim problemes econòmics", afegeix. "De tenir un 80 o un 90 % del pressupost garantit en el moment de començar l'any, hem passat a una situació en què només tenim assegurat una aportació d'un terç del total", explica Sala, però "les empreses i les institucions no han dubtat mai de la nostra feina i continuem treballant molt".

En la fase inicial del projecte, a més dels ajuts institucionals, també hi havia els d'un grup selecte d'empreses que feien aportacions fixes (Esteve, Tous, Agrolimen...). Ara, en canvi, la fundació no té patrons, però hi ha alguna empresa, com la farmacèutica Esteve, que continua apostant pel desenvolupament de projectes de bracet d'Alícia, per exemple finançant la creació del portal diabetesalacarta.org. "Estem encantats amb la situació actual", comenta Toni Massanés, director d'Alícia. "Ens ha tocat la loteria, perquè moltes empreses vénen a veure'ns per encarregar-nos projectes i no hem hagut d'anar-nos a vendre enlloc", afegeix Massanés.