Montserrat accentuarà el control de l'escalada en les zones on està regulada. El motiu d'aquesta intensificació es deu principalment al fet que en els darrers mesos s'ha detectat la presència de vies recentment equipades en aquestes àrees on, des de l'any 2008, aquesta pràctica està limitada (vegeu desglossat). L'encarregat de reforçar aquest seguiment serà el Cos d'Agents Rurals, després que el Patronat de la Muntanya de Montserrat demanés que s'intensifiqués la vigilància de les activitats de l'escalada i en vies ferrades i equipades del massís.

La realitat és que des que es va posar en pràctica l'acord de regulació, ara fa cinc anys, s'han registrat tot just una vintena de denúncies, de les quals encara no la meitat (8 en total) han acabat amb la imposició d'una multa. Fonts del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural -dins el qual hi ha integrat el cos d'Agents Rurals- han subratllat que des del primer moment "s'ha volgut que l'aplicació d'aquesta normativa fos molt didàctica més que no pas sancionadora, per la qual cosa el que s'ha fet són molts advertiments". Tanmateix, ara se'n vol fer un control més proper per aconseguir complir al màxim els objectius amb que es va impulsar la regulació, principalment el de protegir les aus que hi nidifiquen.

Jaume Torralba, cap regional dels Cos d'Agents Rurals a la Catalunya Central, ha explicat que en aquests quatre anys s'ha produït un doble fenomen. D'una banda, un sensible augment d'aus que s'han establert i que nidifiquen al massís, fins i tot amb espècies que fins ara no hi eren presents com l'aufrany. Aquest fet, explica Torralba, ha coincidit plenament amb els anys d'aplicació de la regulació, el que n'evidencia l'èxit i alhora obliga a extremar-ne el control per protegir al màxim la fauna. D'altra banda, en els darrers anys també s'ha detectat un increment notable de la presència d'escaladors que, tot i que es fa molt difícil xifrar perquè és una pràctica d'accés lliure, des del Patronat de la Muntanya de Montserrat s'estima que se situa per sobre dels 20.000 anuals. És amb aquesta confluència de factors que s'ha decidit intensificar les tasques de control.