L'empresa Vilà Vila executarà aquesta setmana vinent -la previsió és que es comenci dilluns- l'enderroc del bloc de pisos que formava part de l'antic recinte fabril de Cal Soler, complex que des de fa una dècada és de propietat municipal. L'aterrament de l'immoble permetrà completar l'ordenació de l'espai exterior del que va ser una de les principals fàbriques tèxtils del poble.

L'immoble, de planta baixa i tres pisos, s'ha utilitzat durant gairebé una dècada com a seu de l'escola municipal de música i també ha allotjat durant aquest temps locals d'entitats del poble. L'escola de música té la seva seu des del curs passat al nou col.legi Puig Soler, i les associacions culturals que hi tenien el seu espai han estat traslladades a noves dependències per deixar l'edifici buit.

L'Ajuntament va decidir tirar el bloc a terra perquè pel seu estat hauria requerit una forta inversió per posar-lo al dia si s'hagués volgut aprofitar per a altres usos, però també perquè la voluntat de l'executiu local és que aquesta zona quedi com un gran espai obert. L'immoble queda situat just davant -pràcticament a tocar- d'una porxada que formava part també de l'antic recinte de Cal Soler i que quan, anys enrere, es van enderrocar petites edificacions que hi havia al seu entorn es va decidir conservar. Aquesta porxada s'ha utilitzat des de llavors per aixoplugar nombroses activitats, i l'enderroc de l'edifici que ara té al davant la farà molt més visible.

A més, al costat de la pèrgola també hi ha una zona d'aparcament públic, que amb l'enderroc podrà guanyar una desena de places més, "i ens permetrà acabar d'ordenar definitivament tot aquest gran espai", segons explica l'alcalde, Joan Torres, que concreta que "la intervenció, més enllà de l'enderroc, serà de mínims, però ens permetrà deixar-ho ben endreçat". Es preveu, per exemple, sanejar i millorar un petita illa arbrada que hi ha situada entre la porxada i l'aparcament del supermercat Bonpreu, que també està instal.lat en aquest espai.

Les obres d'enderroc és previst que comencin aquest dilluns i, segons van concretar fonts municipals, es procedirà en primer lloc per la part interior i es deixarà tota la façana -l'edifici dóna als quatre vents-, que es tirarà a terra d'aquí a una setmana, el diumenge 1 de setembre. El motiu és evitar generar molèsties a l'activitat i al trànsit que genera el supermercat, i per tant s'aprofitarà la jornada que està tancat. El pressupost de l'obra és d'uns 80.000 euros.

Un antic motor econòmic

L'espai que ara s'ordenarà forma part del que era el recinte de l'antiga fàbrica tèxtil Cal Soler, un complex situat a l'entrada del poble que durant anys va ser un dels principals motors econòmics de la vila i que l'Ajuntament va adquirir l'any 2001. L'edifici principal era el de la fàbrica pròpiament dita, amb tres plantes i més de 5.000 m2 de superfície, que s'ha conservat però del qual fins ara només s'ha rehabilitat i s'aprofita una part (entre altres, hi ha una sala polivalent, l'arxiu i locals d'entitats). L'any 2003 es va tirar a terra un conjunt de naus annexes que hi havia i el mur que tancava el recinte.