El Montepio de Conductors del Bages i el Berguedà creu que la implantació d´un peatge variable a la C-16 està encaminada al «fracàs», ja que tem que la mesura no aconseguirà traslladar prou vehicles de la C-55 cap a l´autopista. Així ho manifesta el director de l´entitat, Josep Maria Serena, que considera que «la majoria de conductors preferirà continuar passant per una carretera gratuïta que no pas haver de pagar el peatge, encara que el redueixin a la meitat».

Actualment, el preu per circular de Manresa a Terrassa per l´autopista en un dia laborable és de 4,26 euros (xifra que s´enfila els 7 euros els cap de setmana). «Encara que en algunes franges del dia el peatge sigui, posem per cas, de dos euros, la gent continuarà preferint la C-55 que no pas haver de pagar», reflexiona Serena, que afegeix: «potser la mesura hauria estat efectiva en temps de vaques grasses, però no pas en l´actual crisi econòmica. Si la rebaixa del preu no és prou important per convidar a canviar de via, els conductors continuaran passant per la C-55». En aquest sentit, reitera que la reivindicació de l´entitat continua sent que «l´autopista sigui gratuïta per a la gent del territori o, com a mínim, que tingui un preu simbòlic».

De totes maneres, Serena vol esperar que la conselleria de Territori concreti la forma en què aplicarà el peatge variable, prevista per al 2014. Actualment, la Generalitat està estudiant el sistema amb la concessionària Autema. Per a Serena, la forma més senzilla d´aplicar la mesura seria fer-ho cada dia en unes mateixes franges horàries. «La Generalitat sap en quines hores del dia hi ha més intensitat de vehicles a la C-55, que sol ser a primera hora del matí, a la tarda i al vespre. El més idoni seria que els conductors ja sabessin sempre en quins moments trobaran el peatge més econòmic, i no pas que cada dia hagin d´estar pendents de si el peatge està més o menys car aquell dia», considera Serena. Si fos així, «seria força complicat informar del preu els conductors, encara que s´instal·lessin panells».

L´aplicació del model està sent estudiada per la Generalitat i Autema i, segons han explicat fonts de la conselleria a aquest diari, tant podria fer-se instal·lant panells informatius com mitjançant l´ús d´aplicacions de telefonia mòbil.