El Bages acomiada avui un mes de novembre insòlit des del vessant climatològic. En tan sols un mes, a Manresa s'han registrat temperatures màximes de rècord, que després s'han desplomat fins a mínimes que s'han mantingut per sota dels zero graus al llarg de tota l'última setmana. Entre els dos extrems hi ha 30 graus de diferència, que s'han assolit en tan sols vint dies. L'aigua també ha estat protagonista, amb un episodi de només tres dies de precipitació, que han convertit aquest novembre en un dels més plujosos de l'últim segle.

El mes va començar amb unes temperatures més elevades de l'habitual per l'època, fins al punt que el dia 6 es van assolir 26,2 graus de màxima a Manresa, que és la temperatura més alta registrada en un mes de novembre a la capital del Bages des del 1985, en què es va arribar als 26,4. Des que el 1970 es van començar a recollir dades de temperatura al Camp d'Aprenentatge del Bages, a la Casa de la Culla de Manresa, les màximes han superat els 25 graus en cinc ocasions en un mes de novembre; dos dies el 1985, un el 1995, i els darrers 6 i 7 de novembre. A partir del dia 8 les temperatures es van mantenir elevades per l'època, i a mitjan mes van començar a caure fins a situar-se al voltant dels deu graus aquesta última setmana.

Les mínimes també han tingut una oscil·lació important en pocs dies. Si al començament de mes se situaven al voltant dels deu graus (12,6 el dia 6), molt per sobre de l'habitual per l'època, ara estan lleugerament per sota de la mitjana de novembre, amb set dies consecutius sota zero, i amb els mínims assolits la matinada de dimecres i la d'ahir (en què els termòmetres van baixar fins als 4 graus negatius).

Tot plegat ha deixat la temperatura mitjana d'aquest novembre en 10,5 graus (fins ahir), un i mig per sobre del que sol ser habitual. Des del 1970 la mitjana d'un mes de novembre a Manresa ha estat igual o superior a l'actual en 12 ocasions, la meitat de les quals, aquesta última dècada.

Les baixes temperatures d'aquests últims dies fins i tot han deixat veure alguns flocs de neu en zones elevades de la comarca, com al Moianès, on dimecres a la tarda va nevar dèbilment durant aproximadament una hora, fins a deixar enfarinats alguns cotxes. No és cap fet excepcional per l'època, però tampoc és freqüent.