Rajadell viurà aquest diumenge la primera Festa de l'Oli, un nou certamen que permetrà conèixer les entranyes i el funcionament d'un dels pocs molins de pedra que queden actius al país. La proposta és una iniciativa de la Cooperativa Agropecuària en col·laboració amb l'Ajuntament de Rajadell.

La festa es desenvoluparà durant el matí de diumenge, quan es faran les visites guiades al molí de pedra, que inclouran tast de pa amb oli, tast de vins de la DO Pla de Bages i un concert del músic igualadí Quico Tretze. Les visites es podran fer a les 10 del matí, a les 11 o a la una del migdia i tenen un preu de 5 euros.

La regidora de Turisme de Rajadell ha explicat que per als més petits "s'ha organitzat una activitat gratuïta perquè coneguin de primera mà tot el procés de la mòlta d'olives". Els nens seran rebuts a dos quarts d'onze del matí "amb un bon pa amb oli i xocolata", ja que hauran d'agafar forces per anar a fer la recollida de l'oliva. Seguidament els menuts podran entrar al molí, on es farà una visita guiada infantil amb explicacions per als nens.

El molí de Rajadell és un dels exemplars de molí d'oli de pedra que encara estan en funcionament en l'actualitat i un dels pocs molins d'oli tradicionals que continuen treballant.

Segons fonts municipals, l'origen del molí es troba en una agrupació de pagesos, que primer van construir un magatzem, al barri de l'Estació, i després el molí d'oli, l'any 1922-23. Davant la necessitat de no fer un llarg camí per portar a moldre les olives a d'altres llocs, es va comprar una premsa que funcionava amb força animal, que més tard es va substituir per una premsa hidràulica. Amb el temps, s'hi van introduir dos corrons per poder moldre més ràpid. El 1956 una forta glaçada va matar les oliveres i es va concedir permís per comprar olives fora del municipi.

El procés de treball pràcticament no ha variat amb els anys i a Rajadell encara avui es pot veure funcionar el molí. Durant el mes de desembre s'acostuma a fer la collita de les olives i durant el gener i el febrer el molí s'obre al públic per a la venda d'oli d'oliva verge de primera premsada en fred. Per a més informació es pot trucar al Molí de l'Oli (93 836 90 26) o a l'Ajuntament (93 836 80 26).