Artés preveu aplicar a partir del maig el sistema de recollida de brossa porta a porta. La proposta es presentarà al ple de dijous vinent, i va lligada al plec de clàusules per a la nova concessió dels serveis d'escombraries i neteja viària, que caduca i que ara tindrà una sola empresa. Si s'aprova, Artés serà el tercer municipi de la comarca (després de Santpedor i Santa Maria d'Oló) que implantarà aquest model de recollida selectiva.

La proposta que es presentarà al ple fa una distinció entre la recollida domèstica, d'una banda, i la comercial i d'industrials assimilables a domèstics, de l'altra. En tots dos casos es passarà porta a porta, però variarà la distribució i els horaris. La domèstica es farà els set dies de la setmana: els dimecres, divendres i diumenges seran per a la fracció orgànica; els dilluns i dijous per als envasos; els dimarts es recollirà paper i cartró, i els dissabtes, el rebuig. Entre les 9 del vespre i 2/4 d'11 de la nit, cada veí haurà de deixar la brossa corresponent davant la porta dins d'un contenidor de 25 litres que distribuirà l'Ajuntament (que també proporcionarà bosses), i que servirà per a tots els tipus de residus. També se'n donaran als comerços i empreses, però en aquest cas, la recollida es farà en horari comercial, a partir de les 9 del matí, i només sis dies: dimarts, dijous i dissabte es recollirà la fracció orgànica; dimarts i dissabte els envasos; dilluns i divendres el paper i cartró; i dilluns, dimecres i divendres, el rebuig. Pel que fa als bolquers i compreses, la recollida serà diària, mentre la del vidre es mantindrà com ara, amb algunes variacions.

L'Ajuntament també preveu habilitar dues àrees d'emergència (encara per concretar), amb contenidors de tot tipus per poder dipositar-hi aquesta brossa fora dels horaris habituals o per altres circumstàncies. D'altra banda, en els edificis grans (de més de deu habitatges), hi haurà un únic contenidor per deixar cada dia la brossa que toqui i que evitarà que cada veí hi hagi de posar el seu.

La proposta respon "a una necessitat de reciclar més", explica l'alcalde d'Artés, Josep Candàliga. entre altres coses, pel fet que enguany el cànon per portar residus a l'abocador "ja ha pujat dels 12 euros per tona als 17, i es preveu que encara augmenti més". Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient, Maria Àngels Crusellas, més enllà dels avantatges ecològics del nou sistema, diu que és una mesura "de justícia envers qui més recicla, perquè són els que eviten que la factura s'encareixi". Amb el porta a porta la taxa es mantindrà igual, però en canvi "es guanyarà en comoditat i en neteja", afegeix Crusellas, "perquè no caldrà desplaçar-se per llençar la brossa, i el poble es buidarà de contenidors, i això permetrà més aparcament".