La comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament ha aprovat aquest dimecres per unanimitat de tots els grups una proposta de resolució presentada per ICV-EUiA que insta el Govern a encarregar a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya un anàlisi sobre la idoneïtat d'emplaçar un magatzem subterrani de gas a Balsareny. A més, també exigeix un estudi sísmic i geològic que "asseguri que no hi haurà cap risc de moviment a la zona", així com també a difondre i explicar "amb la màxima transparència" tota la informació. Es tracta d'un projecte impulsat per Gas Natural-Fenosa que preveu construir un magatzem de gas al subsòl salí de Balsareny (Bages), que ha de servir com espai de reserva.

La diputada ecosocialista Laura Massana, que ha estat l'encarregada de presentar la resolució, ha explicat que el Bages és un territori "amb greus problemes ambientals fruit de la salinització de les aigües i de l'activitat minera". A més, Massana ha subratllat que després de l'episodi sísmic viscut a les Terres de l'Ebre desencadenat pel projecte Castor "volem saber si aquí hi pot haver un mínim risc" i, per això, ha defensat la redacció de l'informe.

A més, la proposta també demana que no s'autoritzi el projecte si aquest no utilitza aigua residual o reutilitzada o si no preveu un sistema segur d'evacuació de salmorres. Per la diputada d'ICV-EUiA és important saber "com el projecte pot afectar el cabal del riu Llobregat" i també "que prevegi un sistema segur d'evacuació de salmorres, ja que actualment el col·lector es troba en mal estat i no fa el servei que li toca".

Des del PSC, el diputat Xavier Sabaté ha defensat, sobretot, l'apartat d'aportar la informació "amb màxima transparència", ja que, segons ell, "en qüestions de risc, no fem les coses prou bé al país". "Com que no hi ha informació, ni transparència, ni ganes, dóna lloc a desinformació o demagògia", ha apuntat Sabaté, qui ha afirmat que "hauríem de pensar en reparar aquesta qüestió des de la base, i no iniciar cap tramitació que no aporti una informació exhaustiva per a tots els ciutadans".

De la seva banda, el diputat de CiU David Bonveí ha explicat que, en aquest cas, la Generalitat només té la potestat d'atorgar l'autorització ambiental del projecte, però que la resta de procediments depenen del govern espanyol. Amb tot, Bonveí ha celebrat la presentació de la resolució i ha destacat la importància que el projecte sigui transparent, tot i que ha explicat que tant l'empresa com l'Ajuntament "han fet varies presentacions del projecte al territori".

Des d'ERC, Marc Sanglas també ha mostrat el suport favorable del partit a la iniciativa i ha posat èmfasi en la transparència i informació després del cas Castor perquè "és necessari que des de l'administració s'informi en tot moment del que s'està fent". Per Sanglas, és important que aquest tipus de projectes "estiguin garantits per tots els instituts i tinguin el major nombre possible d'estudis rigorosos".

La diputada Dolors Montserrat, de part del PP, ha explicat que des del partit estan "totalment d'acord" amb el contingut de la proposta d'ICV-EUiA. De la seva banda, Jordi Cañas, de Ciutadans, tot i donar el seu suport a la iniciativa, s'ha mostrat més crític en considerar que la Generalitat "no té un paper menor" en aquest assumpte, ja que l'autorització ambiental és "imprescindible" i també ha posat sobre la taula que "de risc sísmic sempre n'existeix perquè vivim sobre magma i la qüestió és saber si aquest risc pot tenir un impacte negatiu sobre l'activitat".

A mitjans de juny de l'any passat l'empresa Gas Natural-Fenosa va anunciar que té la intenció de construir un magatzem de gas al subsòl salí de Balsareny (Bages). El projecte, que representa una inversió d'entre 300 i 350 MEUR, preveu crear 200 llocs de treball durant la construcció -que durarà entre vuit i deu anys- i prop de 40 llocs de treball estables per a l'explotació. La futura instal·lació servirà com a espai de reserva d'aquest combustible en cas de dificultats d'abastiment o de necessitats extraordinàries de consum.