El Lluçanès ha fet un pas més per esdevenir una comarca tal com reclamen històricament el seus agents socials. Ahir, la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya va informar favorablement l'expedient de constitució d'una nova comarca al país: la del Lluçanès. Estaria integrada per 13 municipis, 11 de la comarca d'Osona (Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats, San Agustí, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi, Sant Martí d'Albars i Sobremunt), 1 de la del Bages (Sant Feliu Sasserra) i 1 del Berguedà (Santa Maria de Merlès). Actualment aquests municipis apleguen una població de 7.933 habitants.

Amb la informació favorable d'ahir és compleix una condició sine qua non perquè el Lluçanès pugui esdevenir una comarca. Amb tot, a hores d'ara no existeix una calendari sobre els terminis en què aquest procés engegat formalment fa més d'una dècada pugui culminar. Fonts de la direcció general d'Administració Local de la Generalitat han explicat a Regió7 que a partir d'ara l'expedient inicia un nou camí administratiu. En primer lloc es traspassarà a la Comissió Jurídica Assessora per tal que en faci un informe favorable. Un cop emès, els tècnics de la direcció general esmentada hauran de redactar un avantprojecte de llei, que un cop aprovat pel consell executiu del Govern esdevindrà un projecte de llei que s'haurà de votar al Parlament català.

En la reunió d'ahir de la Comissió de Delimitació Territorial es va llegir un informe dels tècnics. L'esmentat document posa de manifest que el Lluçanès és una realitat històrica atès que té una identitat cultural i social pròpies des del segle XIX segons avalen els especialistes. En aquest sentit es van pronunciar els dos experts que van expressar-se a la reunió, el professor Jesús Burgueño i el geògraf nascut a Manresa Josep Oliveras. Així mateix, també hi van intervenir l'alcalde de Sallent, David Saldoni, en representació de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), i l'alcalde de Borredà, Joan Roma, en la seva qualitat de representant de la Federació Catalana de Municipis (FCM). Totes les intervencions van posar de manifest la particular idiosincràsia del Lluçanès i el sentit de pertinença dels seus habitants. Tots els integrants de la comissió van votar a favor que el Lluçanès esdevingui una comarca. El veterà batlle berguedà, que ha seguit aquest procés des de fa anys, quan era diputat al Parlament, va fer palesa la seva satisfacció per haver pogut ser present "en un moment històric".

D'altra banda, hi ha un altre expedient de creació d'una nova comarca, la del Moianès, que ja es troba en tràmit d'aprovació de l'avantprojecte de llei.