l Bages s'ha convertit en un punt de referència entre els afeccionats catalans a la recerca amb detectors de metalls. La comarca ha estat l'escenari del naixement de l'única entitat que hi ha dedicada a aquesta activitat, l'Associació de Detectoristes de Catalunya (ADC), que ha vist la llum a Talamanca arran de la iniciativa de quatre amics aficionats a la recerca de metalls abandonats i enterrats a la natura.

Un d'ells, el talamanquí Pierre Astor, n'és el president i des d'aquest càrrec intenta fer créixer l'entitat i donar a conèixer la tasca al públic general. Una entitat que, segons Astor, neix amb la voluntat d'omplir el buit de l'extinta Associació Catalana de Detectoristes (ACATDE) i que té una quinzena de membres provinents d'arreu de Catalunya i diverses activitats en el seu calendari.

La dinàmica i els objectius de les cites organitzades per l'ADC són clars i senzills: establir una xarxa entre els seus afiliats que els serveixi per compartir novetats, experiències i punts de vista sobre el que ha esdevingut seu hobby. Una altra de les fites de l'entitat és convocar sortides perquè els seus socis puguin practicar la seva afició de manera reglada i en espais on tinguin explícitament permesa l'extracció de materials del subsòl. Una d'aquestes sortides ha tingut lloc, precisament, aquest cap de setmana passat a l'entorn del riu Llobregat al terme municipal de Navarcles (vegeu desglossat).