Una planxa de sal per cuinar que ha desenvolupat l'empresa sallentina Nutriblock WeMax s'ha endut el primer premi Innoval 2014 en la categoria d'olis, vinagres i condiments, que es van entregar ahir en el marc del Saló Internacional de l'Alimentació i Begudes (Alimentària) que se celebrarà fins demà a Barcelona. Aquest premi reconeix els productes més innovadors en nou apartats diferents dels més de 230 nous llançaments d'aliments i begudes exposats a l'espai Innoval del saló d'enguany.

Com ja va explicar aquest diari en un ampli reportatge a l'edició del 12 de desembre passat, l'empresa Nutriblock es dedica a la producció d'aliments de bestiar a partir de la sal des del seu centre instal·lat al Mas de les Coves de Cabrianes. La seva última creació ha estat la d'unes pedres a partir de sal premsada a alta pressió, que un cop calentes permeten coure aliments com si fossin una llosa de pedra o pissarra, però amb l'avantatge que no necessiten afegir-hi sal, perquè la mateixa pedra ja assaona el menjar. I aquest és l'invent que ha resultat premiat a l'Innoval 2014 en la categoria d'olis, vinagres i condiments, al costat d'altres novetats en vuit categories més: pastisseria, confiteria, snacks i forneria; làctics i derivats; aigües, refrescos i cerveses; vins i espirituosos; gelats i congelats; carnis i derivats; productes frescos i refrigerats no làctics; i alimentació seca, deshidratada, conserves i semiconserves.

Els blocs de sal premsada oscil·len entre les 900 i les 1.200 tones de pressió, la qual cosa fa que quedin durs com una pedra i apunt per suportar l'escalfor. Un cop calents (Jordi Crespi, de l'empresa Nutriblock recomana escalfar-los al forn), es poden col·locar sobre un fogó amb un cremador, i a sobre, ja s'hi pot coure.

Més enllà del saló Alimentària, aquesta nova pedra ja ha despertat l'interès del centre d'investigació Alícia i del restaurant l'Ó de l'Hotel Món, de Sant Fruitós, que ja han experimentat el sistema i han comprovat el valor afegit que comporta la nova planxa. La primera prova d'aquesta col·laboració amb el projecte, i que data de ja fa uns mesos, són les gambes de Palamós cuinades a la planxa de sal al restaurant l'Ó.

De moment, les pedres s'han fet amb sal del delta de l'Ebre, perquè el Bages encara no en fabrica de comestible, però a l'espera de poder-ne fer gràcies al pla Phoenix que vol desenvolupar l'empresa Iberpotash per fer sal vacuum, en una futura planta a Súria.