Plats que es poden cuinar a casa, però que guarden al seu darrere un fons històric. Cuina sorgida dels monestirs, però que arriba, en la majoria de propostes, amb una versió interpretada, ajustada i adaptada als nous temps. Una guia pràctica per prendre la iniciativa als fogons i llapar-se'n els dits, amb l'al·licient afegit que tot plegat és fruit d'una iniciativa local que en set anys ha deixat pòsit. Tant, com per donar forma a un llibre.

Es tracta de La cuina de Monacàlia, 80 receptes monacals interpretades pels restauradors de Navarcles i Fundació Alícia, del qual aquest vespre se'n farà la presentació oficial (a les 8, a la seu de la Fundació Alícia). És una obra editada per l'entitat El Coro (Societat Coral Harmonia) i que el que fa és posar negre sobre blanc -i color en les imatges- la cuina que s'ha elaborat des del 2008 al voltant de la Monacàlia, Fira de l'Abat, de la qual aquest cap de setmana se'n celebrarà una nova edició. Per tal d'anar-li donant contingut, entrant en el vessant gastronòmic, fa sis anys es va decidir introduir-hi l'espai del refetor i de la taverna monacal, amb productes de monestirs. I per dotar la nova iniciativa de contingut "vam contactar amb els restaurants de la població per proposar-los el repte d'interpretar plats de receptaris monacals existents dins d'un marc d'usos de cuina", explica Dolors Font-Rotchés, una de les impulsores de la proposta. Els restauradors van recollir el guant, i enguany ja s'ha celebrat la setena edició (que avui es clou) del curs de cuina monacal, cada any tematitzat al voltant d'un o més receptaris.