La Fira dels Matiners d'Avinyó ha decidit apostar fort enguany pel vessant gastronòmic. El febrer passat es va presentar una sèrie de plats típics de la Catalunya Central de l'època, estudiats i adaptats per la Fundació Alícia, i diversos establiments de la població ja s'han apuntat a la iniciativa.

Quatre restauradors del municipi ja han confirmat que estan elaborant un menú per presentar-lo per la Fira dels Matiners (que enguany tindrà lloc l'11 de maig), de tal manera que els visitants, a més d'endinsar-se en la societat de mitjan segle XIX a través de l'ambientació, el mercat, la música, les danses i les recreacions teatrals històriques, també ho pugui fer a través de la gastronomia de l'època. A més del Dinar dels Matiners que organitza la UBSA (Unió de Botiguers i Serveis d'Avinyó) a l'era de Cal Verdaguer, els restaurants Ca la Maria, Abadal i Hotel Urbisol i el Frankfurt Manà prepararan menús amb plats del receptari proposat per Alícia, com ara cigrons, ous farcits, trinxat de col, conill, mató de monja, entre d'altres. A més, els restauradors faran que aquests plats es puguin mantenir en la seva carta habitual. Actualment s'està editant el receptari, que es podrà comprar en el punt d'informació el dia de la fira. A més a més, en diversos indrets s'organitzaran tastos de productes de la zona, alguns d'ells també basats en el receptari. Cinc establiments han confirmat que oferiran aquestes degustacions.

L'altra proposta gastronòmica que es prepara per a la fira és el Sopar Maridatge que tindrà lloc el divendres (9 de maig) i que es va iniciar l'any passat conjuntament amb dues de les empreses avinyonenques amb més projecció: l'Escorxador d'Avinyó del grup Roma, que comercialitza el característic porc ral, i els cellers Abadal. Els assistents al sopar podran maridar diferents tipus de vi amb els plats basats en el porc ral que cuinaran els cuiners de Pamboli, Jordi Llobet (1 estrella Mi- chelin) i Sergi Costa. Les explicacions dels cuiners i dels sommeliers serviran per conèixer les propietats de cada producte per separat i les qualitats de la seva combinació. Per tal d'oferir un sopar que sorprengui els assistents hi haurà la presència d'un convidat d'honor, el sorteig de productes de porc ral, productes de vi Abadal i una estada a l'hotel Urbisol, més l'ambientació d'època de mitjan segle XIX, amb actuacions teatrals de personatges de la Fira dels Matiners i actuacions musicals que completaran la vetllada. El menú estarà format per aperitius -minibotifarretes variades, consomé fumat amb nyoqui trufat, cotnes de porc cruixents i llonganissa de porc amb pa amb tomàquet-, un primer d'arròs de costella, bolets i allioli de farigola; un segon de galta de porc a baixa temperatura guisada amb escamarlà i cremós de cigró amb vainilla, i postres. El sopar, amb places limitades i reserva prèvia, es farà al celler Abadal i el preu és de 40 euros per persona.