Se'l coneix com a morrut de les palmeres, fa 9 anys que se'n va començar a tenir constància a Catalunya i en la darrera dècada ha fet malbé palmerars de tot l'arc mediterrani i, en el cas de Catalunya, els seus efectes ja s'han fet notar a tota la franja litoral i prelitoral.

Ara, se n'han començat a detectar exemplars al Bages, una de les comarques que precisament estan just a la banda de la frontera dels territoris on aquest insecte encara no hauria començat a fer notar els seus efectes destructors, segons els mapes de seguiment que n'elabora la Generalitat. Se n'han captat imatges, per exemple, en habitatges de Manresa, com és el cas de la que il·lustra aquesta pàgina.

Tanmateix, el cap del servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat, Jordi Giné, ha explicat a Regió7 que un territori no es marca com a afectat, encara que es detecti la presència d'exemplars, fins que no es constata que hi ha alguna palmera infectada. "A partir d'aquell moment, el que estableix el protocol que tenim fixat és que hem de marcar 10 quilòmetres al seu entorn. I en aquella zona el que fem és enviar una carta a tots els Ajuntaments que estan dins l'àmbit per informar-los d'aquesta presència i dels tractaments preventius", concreta Giné. En el darrer mapa apareix dins la zona marcada el municipi de Castellfollit del Boix, però de moment no per afectació directa, sinó per aquest radi que s'estableix a partir de municipis de comarques veïnes.

El cap del servei de Sanitat Vegetal ha explicat a aquest diari que el morrut de les palmeres (Rhynchophorus Ferrugineus Olivier) és un insecte que "ens va arribar de l'hemisferi sud a causa de la importació de palmeres que venien infectades amb l'insecte dins del tronc. A l'arc mediterrani hi ha trobat una espècie de palmeres que li agrada molt i se l'està menjant a marxes forçades, que és la que en diem la palmera canària (Phoenix canariensis) i també la datilera (Phoenix dactylifera), tot i que aquesta en molta menys mesura".