Atan sols dinou anys, el terrassenc Pol Rosset va tenir, ahir al migdia a Cardona, els quinze minuts de glòria que l'estrafolari artista nord-americà Andy Warhol pronosticava per a tothom almenys una vegada a la vida, després d'enlairar amb èxit un globus d'heli des del camp de futbol de Cardona fins a més de trenta quilòmetres d'alçada amb un dispositiu que incorporava tres càmeres de vídeo i tres GPS per al seu posterior seguiment.

Amb els coneguts i reiterats crits d'"independència, independència", el centenar llarg de persones que es va concentrar durant el matí a l'espai esportiu de la vila ducal va acompanyar Rosset i el seu projecte amb l'enlairament de 600 globus d'heli i 600 més d'aire, i que conformaven una bandera estelada. Tot i que la previsió del llançament era a les dotze del migdia, finalment es va fer cap a la una.

El jove de Terrassa va batejar la seva iniciativa, que va sorgir arran del treball de recerca de batxillerat, amb el nom de Stratos Eye. Un salt per la llibertat, i el projecte científic es va convertir en un acte també de caràcter polític, amb el dret a decidir dels catalans com a eix reivindicatiu (vegeu Regió7 del 4 de juliol).

Tota una aventura

Però com a les millors pel·lícules de Hollywood sobre l'espai i la NASA, la tensió es podia tallar amb un ganivet els moments previs a l'enlairament del dispositiu dissenyat per Rosset, i que consistia en una càpsula amb càmeres i un click de Playmobil astronauta amb l'estelada al davant del vestit. Els problemes van començar quan els fils que havien de garantir un enlairament pausat i controlat es van enrotllar entre si i va ser necessari relligar el dispositiu que portava el GPS per seguir els moviments del ninot un cop hagués saltat. Encara que semblava que el problema s'havia resolt, el sistema de seguiment es va desprendre del dispositiu pocs metres després d'enlairar-se el globus d'heli; un contratemps que farà gairebé impossible localitzar l'indret on ha caigut el Playmobil, tal com reconeixia el mateix Pol Rosset.

Però les contrarietats no van acabar aquí, ja que quan a mitja tarda Rosset va localitzar la càpsula en una urbanització de Vilanova del Vallès (a la comarca del Vallès Oriental), només va poder localitzar dues de les tres càmeres que anaven incorporades al dispositiu. "La tercera ha saltat del dispositiu a causa d'un cop de vent, segons hem pogut deduir de les imatges rebudes", reconeixia el jove per telèfon ahir a la tarda. Però malgrat aquestes contrarietats, Rosset es mostrava satisfet de l'experiència viscuda a Cardona ahir.

Desitjos al cel

Els participants a l'enlairament dels 1.600 globus que conformaven l'estelada, i que eren sobretot cardonins i terrassencs, van lligar-hi targetes amb desitjos. Així, la petita Bruna, de cinc anys, demanava "pau i alegria"; i la seva amiga Aïna, de la mateixa edat, desitjava "que cap nen del món passi gana". Els missatges dels adults, però, barrejaven el to reivindicatiu i la tendresa, com els casos de la Núria, que va escriure "per arribar a Ítaca, independència"; o bé de la Cèlia, que, als 74 anys, demanava "salut i amor per a tothom; que tots ens estimem".

«He triat Cardona pel simbolisme històric i la seva ubicació geogràfica»

Pol Rosset no podia amagar la seva satisfacció quan rebia els aplaudiments dels participants a l'enlairament d'un globus a l'estratosfera, tot i que el projecte era fruit d'un llarg treball. Rosset té 19 anys, és de Terrassa i l'any vinent estudiarà Enginyeria Mecànica a la UPC de la seva ciutat, després d'haver passat un any a Irlanda.

Com va sorgir Stratos Eye?

Tot va començar amb el treball de recerca de batxillerat, quan vaig enlairar dos globus d'heli a l'estratosfera amb l'objectiu d'enregistrar imatges de la terra des de diferents altures i fins als 25 quilòmetres d'altitud. Després em vaig fixar en el paracaigudista Felix Baumgartner, que va saltar des de l'estratosfera; i, d'acord amb els meus sentiments catalanistes i davant la impossibilitat tècnica d'imitar Baumgartner, vaig pensar que seria una bona idea fer saltar un Playmobil amb l'estelada. Tot plegat ajudarà a reforçar el missatge que els catalans podem decidir el nostre futur.

Quins motius el van fer triar Cardona?

Bàsicament dos: primer, per la situació geogràfica de la població, que ens permetia un radi d'uns 90 quilòmetres abans d'arribar al mar o bé travessar els Pirineus (amb tot i això no hem pogut evitar que l'estelada formada amb els mil sis-cents globus d'heli s'hagi endinsat Mediterrani endins). I l'altre motiu pel qual he triat Cardona és pel seu simbolisme històric, ja que Cardona és emblemàtica perquè va ser la darrera plaça que va resistir davant les tropes borbòniques en la guerra de Successió.

Com valora l'experiència?

Estic satisfet tot i els problemes que hem tingut. Ha estat un dia intens que ha començat molt d'hora, ja que a les 9 del matí els amics i familiars que m'han acompanyat hem començat a preparar el dispositiu d'enlairament, per una banda, i el marcatge al camp de futbol de les línies que han possibilitat l'elaboració de l'estelada gegant, per l'altra. Malgrat tot, he aconseguit la meva fita, que era enlairar un Playmobil fons a l'estratosfera.