Joves d'arreu de l'estat han fet estada aquesta setmana a Mura per convertir-se en autèntics Masterxefs. I ho han fet de la mà del prestigiós Basque Culinary Center (BCC), primer i únic centre de l'estat espanyol a impartir estudis universitaris de gastronomia "i el primer d'Europa a incorporar un departament d'Investigació i Desenvolupament", destaca Aitzol Zugasti, xef de la facultat basca.

Es podria dir que ser cuiner (o voler ser-ho) està de moda. La mediatització de la gastronomia en dos indrets tan potents com Catalunya i el País Basc (on no paren de sortir estrelles) ha fet que ara hi hagi molts joves que volen veure la vida darrere dels fogons. Però com en el futbol (on no tots arribaran a ser Messi), en la gastronomia no tots es podran convertir en el proper Ferran Adrià. I això, el Basque Culinary Center ho té molt clar quan es dirigeix als joves: entre explicació i explicació, el xef Zugasti no deixa de recordar als alumnes de Mura (una vintena d'entre 15 i 17 anys) que la cuina és un ofici "molt dur", on un "ha de ser sempre molt humil, com en tot el que es fa a la vida", un ofici amb valors "on el treball en equip és imprescindible", destaca el xef.

Que haurà de treballar dur ho té molt clar Dani Sanjuán, que ha vingut des de Puigcerdà per participar en el campament. Sanjuán, de 15 anys, afirma amb fermesa i seguretat que vol ser cuiner, i veient com segueix les classes queda palès que no ha anat a Mura a passar l'estona: "amb sis anys ja volia ser cuiner". Ha crescut "entre fogons" i ara vol absorbir tot el que pugui perquè, en el futur, "vull portar el restaurant que la família té a Lleida". Com Dani Sanjuán, "la majoria saben que vénen a treballar i a aprendre, arriben mentalitzats", assegura Joseba Olagarai, director del campament.

Un ajudant manresà

Al costat de Zugasti i Olagarai, el manresà Marc Parareda, alumne del BCC, actua enguany d'ajudant de xef en el campament. La proximitat de Mura amb Manresa ha fet que la facultat li hagi brindat la possibilitat d'exercir de professor. Parareda, de 19 anys, acaba de cursar el primer curs del grau de Ciències Gastronòmiques i, si res no canvia, serà el primer cuiner de la família. El manresà explica que va marxar al País Basc "perquè aquí no hi havia res semblant a nivell universitari".

Darrere d'un plat

En els campaments, el BCC ensenya de forma pràctica i divertida els secrets de la cuina. Els nois aprenen tècniques (ja han fet fins i tot esferificacions), però també aprenen "tot el que envolta un plat, què hi ha darrere". Per aquest motiu, durant l'estada que han fet a Mura s'han fet diverses sortides, que han tingut també molt en compte l'entorn en el qual es trobaven.

Així, a banda de visitar el Mercat de la Boqueria, el port de Barcelona o la Fundació Alícia, els petits Masterxefs han trepitjat les vinyes i els horts ecològics de Mura de la mà de pagesos veïns, que els han fet visites guiades "en què s'ha transmès la importància del producte de proximitat i de temporada", explica Joseba Olagarai, director del campament, que indica que el treball del pagès, un treball de formigueta que normalment no es veu ni es valora prou, "és imprescindible per proveir els rebosts dels xefs més importants del món".

Dinàmica televisiva

Amb alumnes de 15 a 17 anys, les classes poden ser sempre mogudes. Per això, una de les receptes del BCC és que que els nois aprenguin "alhora que es diverteixen". En aquesta línia, s'han organitzat diverses proves al més pur estil televisiu, com per exemple un concurs de fer pizzes o un de marmitako (que es va fer dijous, amb la presència d'aquest diari). Amb els ingredients sobre la taula, els joves (agrupats en parelles) van tenir un temps limitat per preparar un marmitako que tenia com a punts delicats la cocció de la patata i la reducció del caldo.

Tots els plats van haver de passar per la crítica (sempre constructiva) del xef Zugasti, que va jugar a augmentar la tensió i la motivació dels adolescents amb somriures per sota del nas. Una parella va guanyar, però "tots van aprendre".

A Mura, el BCC ha trobat un ambient tranquil per als joves (d'entre 15 i 17 anys) i unes instal·lacions (les de l'alberg Els Caus) ideals per desenvolupar les seves classes. Zugasti detalla que "buscàvem un lloc on hi hagués una bona sala per instal·lar-hi les cuines que fan servir els nois, habitacions per dormir i una cuina industrial que poguéssim utilitzar", unes particularitats "que no són fàcils de trobar. Vam voltar i mirar molt" fins que van anar a espetegar a Mura, on ja han passat dos estius.