m

oments abans d'iniciar la ruta amb una motocicleta elèctrica que el portarà de Cardona fins a la ciutat holandesa d'Utrecht, i que ha batejat com a Ruta Elèctrica per la Llibertat, Albert Artés es mostrava "amb ànims però alhora amb una tensió continguda, ja que aquest viatge és fruit de molts mesos de treball".

Després de les salutacions de comiat, l'emotiva abraçada amb uns pares orgullosos i les fotografies de rigor amb les persones que es van concentrar a la plaça, alguns dels quals havien contribuït a la iniciativa del pilot de Molins de Rei mitjançant el micromecenatge a través de la xarxa (i que va recaptar 3.800 euros per al projecte), Artés engegava el motor de la seva Zero DS a la plaça de la Fira de Cardona a dos quarts de dues de la tarda, mitja hora més tard del previst, i posava rumb a Utrecht.

Artés va explicar els motius que el van portar a escollir Cardona com a punt de partida de la Ruta Elèctrica per la Llibertat. D'una banda, el jove motociclista el va triar pel seu simbolisme en la guerra de Successió (va ser el darrer baluard que es va rendir davant les tropes borbòniques); i d'altra banda, i no menys important, "per la seva situació al mapa, ja que hem calculat que la distància entre ambdues poblacions és propera als 1.714 quilòmetres, una data amb evident significació", explicava Artés abans de pujar a la moto. L'arribada es preveu el proper dia 23 d'agost, entre les 6 i les 7 de la tarda, a Arenys de Munt, el primer poble que va celebrar una consulta per la independència i que és a uns 2.014 quilòmetres d'Utrecht.

L'equip

Però l'intrèpid pilot català no va marxar sol. L'acompanyava un equip format per 7 persones més que tenen l'objectiu d'elaborar un documental sobre les polítiques energètiques de la Unió Europea; i que és format per un fotògraf, dos tècnics audiovisuals, dues intèrprets, un cuiner i el responsable del suport que alhora és el pilot de reserva. "Tenim la sensació de participar en quelcom històric", afirmava Violeta Roca, una de les intèrprets. "És un petit pas per a nosaltres però un gran pas per a Catalunya", deia la seva companya Laura Peña Raméntol, tot parafrasejant l'astronauta Neil Armstrong. Amb la iniciativa d'Artés, Cardona acumula activitats relacionades amb la resistència del 1714. També recentment, un jove terrassenc va enlairar des del camp de futbol un Playmobil amb una estelada fins a l'estratosfera.