Les principals deficiències de cobertura de mòbil que ara tenen alguns municipis catalans podrien quedar resoltes en un termini de tres o quatre anys, segons ha apuntat el degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicacions de Catalunya, Ferran Amago. Tot dependrà, però, de la mesura amb què es desenvolupin les tecnologies de quarta generació (4G) i la nova Llei General de Telecomunicacions (del maig del 2014), que flexibilitza les traves administratives per a la instal·lació d'antenes.

El desplegament del 4G passa per la liberalització d'algunes de les freqüències que ara ocupa la TDT perquè puguin ser explotades per empreses de telecomunicacions i d'aquesta manera disposar de més capacitat per a la telefonia mòbil.

D'altra banda, es preveu eliminar traves administratives amb la nova llei de telecomunicacions. Entre altres coses, l'article 34 considera la possibilitat d'expropiacions forçoses d'espais privats (que inclou cobertes o terrats) perquè les empreses de telecomunicacions hi puguin posar antenes, sempre que no hi hagi més alternatives i l'operació estigui plenament justificada. Si bé això no és nou, segons l'informe del Coettc fins ara no s'ha donat cap cas d'expropiació forçosa en aquest sentit, però és que la nova llei ara introdueix la possibilitat que en determinats supòsits es pugui executar l'expropiació sense necessitat d'exigir a l'operadora una llicència d'activitat prèvia per a la instal·lació d'aquestes infraestructures. En aquests casos, tan sols caldria una comunicació prèvia o una declaració responsable de la companyia i un pla de desplegament prèviament aprovat per l'administració.

Més antenes, però lluny

Aquest nou context hauria de facilitar la instal·lació de noves antenes, que és el que falta en molts casos per poder solucionar els problemes de cobertura, però no són processos fàcils, perquè sovint entren en contradicció amb la voluntat de veïns i ajuntaments. I és que s'admet la necessitat de més cobertura, però les antenes es volen lluny de casa.

A les comarques centrals hi ha nombrosos exemples de conflictes derivats del rebuig veïnal a la instal·lació d'antenes, i que han acabat amb la seva retirada o que ho tenen pendent però previst. Amb la nova legislació, casos com aquests podrien ser més favorables als interessos de la companyia.

A Manresa, per exemple, a començament de l'any passat, l'empresa Vodafone va haver de retirar una antena de telefonia que tenia instal·lada feia més de 15 anys a la torre número 6 de la Font dels Capellans. Els veïns no la volien, i van preferir pagar més de comunitat i renunciar als 4.000 euros l'any que els abonava la companyia. També a Manresa, el mes de març passat, la mateixa operadora oferia 5.000 euros anuals als veïns dels números 4 i 6 del carrer de Pompeu Fabra perquè li deixessin instal·lar una antena de telefonia mòbil. Ho van rebutjar.

El nucli de Cal Pons, a Puig-reig, té problemes de cobertura perquè no hi ha cap antena que hi faci arribar el senyal amb qualitat. Fa uns cinc anys, els veïns es van oposar a la instal·lació d'una antena prevista sobre l'Estació perquè consideraven que era massa a prop dels habitatges. Els informes eren favorables, però finalment l'antena no es va acabar posant. Si mai arriben noves propostes d'aquest estil, "tindrem molt en compte el que diguin els veïns", apunta la primera tinent d'alcalde de Puig-reig, Carme Rosell, amb la voluntat que "com a Ajuntament estaria bé que poguéssim mantenir la màxima autonomia per poder decidir", per més que es flexibilitzi la normativa.

Navàs també té pendent, fa més de tres anys, el desmantellament d'una antena situada entre el passatge del Riu i el carrer de la Pau, dins el nucli, i que els veïns han rebutjat en diverses ocasions. Igualment, a Sant Joan de Vilatorrada hi ha prevista la retirada d'una antena de telefonia mòbil a tocar de l'avinguda de Montserrat, i a canvi, posar-se una altra en un turó als afores del nucli. Des del mandat anterior hi ha un conveni signat amb Movistar perquè instal·li aquesta antena, explica l'alcalde, Gil Ariso, però ara per ara no s'ha fet cap pas definitiu.