La Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, que organitza sortides i activitats per a la gent gran, té actualment 800 socis, una xifra que s'ha vist reduïda en plena crisi. Fina Dordal presideix l'associació des del 2012.

Què preocupa actualment la tercera edat manresana?

Principalment el tema de les pensions, és un tema que espanta molt la gent gran. Molts avis sobreviuen amb uns ingressos ridículs i amb aquesta quantitat hi ha que fins i tot han d'ajudar les famílies. Tenen molt menys poder adquisitiu que anys endarrere. A això s'hi suma els abusius costos que tenen les residències i les retallades en la llei de la dependència, a la qual molts usuaris que compleixen els requisits no accedeixen. Tampoc ha ajudat el tema de la sanitat i el copagament dels medicaments.

Manresa és una ciutat envellida. Calen més polítiques pensades per a la tercera edat?

Jo crec que pel que fa a ciutat sí que està ben preparada, tenim eines com el consell de la gent gran i des de les entitats com nosaltres i la resta de llars d'avis de la ciutat mirem que com a mínim la gent pugui gaudir d'un envelliment actiu, que siguin conscients que amb la jubilació no tot s'acaba. Nosaltres, a la coordinadora, per exemple, oferim sortides, cursos gratuïts, anglès, gimnàsticaÉ La idea és que la gent no es quedi tancada a casa. El problema vindria més amb les administracions, que ens giren l'esquena en temes com el que comentàvem abans de les pensions o amb les retallades de les subvencions, que a nosaltres, com a entitat, també ens ha afectat.

Costa subsistir?

A veure, hem pujat la quota de socis, que ha passat de 12 euros a l'any a 15. Amb això pràcticament no paguem ni el lloguer del local, però som conscients que és una quantitat important per a molts dels nostres usuaris. Mirem de donar-los totes les facilitats en el pagament de les quotes, els cursos, sortides, amb la idea que puguin seguir fent coses i que no es quedin tancats a casa, malgrat que no sempre és possible. Notem les retallades en les subvencions, cert, però com moltes entitats de la ciutat mirem de subsistir tan bé com podem.