La vespa asiàtica (Vespa velutina) podria estar a punt d'entrar al Bages. és la conclusió que han extret experts després d'observar la rapidíssima expansió que aquesta espècie invasora ha tingut a les comarques de Girona, on està fent estralls entre la població d'abelles autòctones i on se ja n'han capturat 25 exemplars.

Els apicultors gironins afirmen que han localitzat vespes asiàtiques a l'Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès i avisen del perill d'uns insectes capaços d'eliminar ruscos sencers. Des que es va iniciar l'estiu, l'associació Apicultors Gironins Associats ha instal·lat cinc estacions de control per avaluar els moviments i l'expansió de la vespa. Les estacions es mantindran fins a final d'any. De moment, ja s'han capturat 25 exemplars mitjançant un sistema en el qual col·laboren els Agents Rurals.

Segons les dades recollides per l'entitat, tot apunta que l'espècie invasora es podria desplaçar cap al Bages i cap a Osona, on ja han començat a posar trampes. El president dels Apicultors Gironins, Àngel Noguer, explica que "des de l'any passat hem aconseguit agafar 80 vespes; és una xifra acceptable, però tenim clar que es tracta d'un problema greu" que, de moment, diu, "només podem mitigar, ja que avui en dia no hi ha fórmula per eradicar-les".

Dels paràsits a les vespes

La vespa asiàtica es podria convertir en el màxim enemic de les abelles catalanes en només dos o tres anys, fins i tot en un enemic més ferotge que els paràsits contra els quals els apicultors lluiten des de fa dècades. Actualment, però, la principal causa de mortalitat entre les abelles continua sent un paràsit: el Varroa destructor.