Els pagesos de la Catalunya Central reclamen que es facin més caceres per frenar la superpoblació de senglars i altres animals salvatges, que aquest estiu estan provocant grans destrosses a conreus com la vinya o el cereal. En una bona part del territori català la Generalitat ja ha pres mesures extraordinàries.

Davant d'aquesta situació, el representant d'Unió de Pagesos (UP) al Bages, Joan Tatjé, ha explicat a Regió7 que es reuniran a principi de setembre amb els Agents Rurals "per saber quina població de senglars hi ha i quines actuacions es duran a terme". Amb posterioritat els representants del sindicat agrari al Bages pensen reunir-se amb els caçadors. Aquests, però, dubten que organitzar més batudes sigui l'única solució.

Unió de Pagesos al Bages ha registrat enguany 12 reclamacions per destrosses de fauna salvatge, provinents dels municipis d'Avinyó, Calders, Callús, Rajadell i Sant Feliu Sasserra. Però Tatjé alerta que el nombre d'incursions és molt més alt, ja que la majoria, diu, no es denuncien. "Qualsevol pagès et dirà que ha tingut danys per senglars. És el nostre principal maldecap i mai ho havia estat tant com ara", assegura.

Aquest estiu ja s'han fet batudes extraordinàries a la Catalunya Central, quan encara falten deu dies perquè comenci oficialment la temporada de caça. Un nou sistema de comunicació entre caçadors i l'Administració permet sol·licitar via Internet caceres extraordinàries, i agilitzar així els tràmits. Però la feina extra també passa factura. Així ho explica el president de la Representació Territorial a Barcelona de la Federació Catalana de Caça, Joaquim Zarzoso: "és un gran esforç personal i econòmic. El juliol i l'agost molts hem sacrificat les vacances per la caça. A més, els gossos pateixen tant per les temperatures d'estiu que poden arribar a morir". Zarzoso lamenta que "avui, sortir a caçar no és un plaer, sinó una obligació moral".

El departament d'Agricultura demana que es faci el màxim nombre de batudes possible fins al final del període hàbil de caça. Però els caçadors es mostren escèptics. "Augmentar les batudes no significa més efectivitat, perquè si caces cada dia els senglars marxaran al poble veí", explica Zarzoso. Un altre motiu pel qual els caçadors s'oposen a augmentar la temporada de caça és la responsabilitat civil que tenen en els accidents de trànsit quan aquests han succeït fins a 12 hores després d'una batuda. "Les asseguradores ho saben, i si l'accident es produeix dins la temporada de caça fan la denúncia, i si nosaltres no hem caçat ho hem de demostrar. I això ja són diners", diu Zarzoso.